4.8 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 8:40

Ce reprezintă Statuia Libertăţii?

Ce reprezintă Statuia Libertăţii?

“Lady Liberty” este un monument al New York-ului plasat la intrarea în portul Liberty Island, cu scopul de a transmite un salut de bun venit turiştilor sosiţi pe pământ american.

Statuia este un cadou al Franţei către Statele Unite ale Americii, cu ocazia aniversării a o sută de ani de la declararea independenței acestora.

Culoarea statuii a devenit verde prin oxidarea cuprului, care acoperă scheletul metalic construit de inginerul Gustave Eiffel, faimosul arhitect, inginer structural și constructor al Turnului Eiffel.

Soclul construit din piatră are formă de stea şi în interior găzduieşte un muzeu.

Statuia reprezintă zeița libertății care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei şi ține în mâna stângă o tablă cu inscripția “JULY IV MDCCLXXVI”, data ratificării declaraţiei de independenţă, iar în mâna dreaptă o făclie cu flacăra aurită.

Pe capul zeiței se află o coroană împodobită cu șapte fascicole de lumină care simbolizează cele șapte mări și continente, iar cele două zeci şi cinci de ferestre simbolizează nestematele lumii.

Într-o accepțiune generală, Statuia Libertății este simbolul libertăți, preferatul luptătorilor pentru libertate. Numele original complet este “Libertatea Luminând Lumea”, având ca motiv de inspirație Colosul din Rodos.

R.M.