13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:13
No menu items!

Ce produse sub marcă proprie preferă românii și care sunt motivele

spot_img

supermarket

Uleiul este cel mai cumpărat produs comercializat de retaileri sub marcă proprie, românii fiind însă reticenţi faţă de brandurile dezvoltate de operatorii de mari magazine pentru produsele cosmetice sau de îngrijire personală, potrivit unui studiu al Mercury Research.

Dacă faţă de 2010, pentru categoriile de produse care nu au un impact ridicat asupra consumatorilor (şerveţele, hârtie igienică) tendinţele se păstrează similare, în prezent, în topul celor mai cumpărate produse marcă proprie apar şi categorii cu importanţă mai mare în coşul de cumpărături, cum ar fi cele alimentare.

Cea mai notabilă prezenţă este uleiul, care se situează în fruntea clasamentului, în condiţiile în care 54% din români au cumpărat astfel de produse disponibile în magazine sub marcă proprie, se arată într-un comunicat al firmei de cercetare de piaţă.

În acelaşi timp, autorii studiului arată că sunt anumite categorii de produse unde rezervele sunt mai mari faţă de mărcile proprii. În aceste categorii intră în principal produsele care au un impact asupra aspectului fizic, cum ar fi cosmeticele sau produsele de îngrijire personală. Mai mult de o treime dintre români nu ar cumpăra aceste categorii de produse sub marcă proprie.

„O comunicare mai convingătoare şi construirea unor mărci puternice pe aceste categorii, ar putea ajuta cumpărătorii să înţeleagă produsele şi să îi determine să le aleagă mai des”, a declarat Andrei Canda, client service director, Mercury Research.

Rezultatele studiului arată că oferta de mărci proprii din comerţul modern este importantă în alegerea magazinului pentru 25% din români.

Motivele pentru care românii aleg să cumpere produsele sub marcă proprie sunt preţurile mici (pentru 72% dintre persoanele intervievate), garantarea calităţii produselor de către magazine (31%) sau exclusivitatea, în condiţiile în care respectivele produse se găsesc doar în anumite magazine (30%).

În viitor, intenţiile de cumpărare indică o uşoara creștere, în condiţiile în care 13% dintre români declară că vor cumpăra mai multe produse sub marcă proprie decât în prezent.

Studiul a fost realizat pe panelul online Mercury Research în luna iulie, pe un eşantion de 351 de persoane cu vârstă peste 18 ani care locuiesc din mediul urban.

C.C.