joi, 22 octombrie 2020 - 7:23

Ce probe au procurorii DNA în dosarul ANRP. REFERAT

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...

Județul cel mai afectat de COVID suspendă testările PCR, în plină explozie de infectări

În plină explozie a infectărilor cu noul coronavirus în România, conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba a suspendat recoltările pentru testele COVID, de miercuri...

Mutările ofițerilor incomozi continuă în Poliția Română

Revolta polițiștilor cinstiți a atins noi cote, marți, când Șeful Poliției din Centrul Vechi al Capitalei, numit în funcție în urma unui concurs, a...

Medicii încep să se revolte față de autoritățile incompetente. Protest extrem în Spania, cu medici dezbrăcați

Haosul din sistemul de sănătate și din administrația publică centrală nu este prezent doar în România, ci și în state europene mult mai dezvoltate,...

Cele mai multe probe cu care DNA s-a dus în fața instanței, pentru a cere arestarea preventivă a inculpaților, sunt actele de la ANRP, din 2011, dar și denunțurile unora dintre cei implicați

DNA_Sediu_SZ (1)

Procurorii subliniază în referatul prin care au propus arestarea preventivă că  suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât TOTALUL DESPĂGUBIRILOR CIVILE plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Dacă adăugăm acestor elemente şi indiciile rezonabile potrivit cărora evaluatorul a primit, anterior efectuării raportului, de la beneficiarul GHEORGHE STELIAN o sumă de cuprinsă între 30.000 – 100.000 lei ,tocmai cu scopul de a supraevalua terenul, iar prin intermediari a fost realizată o intervenţie la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, tot în scopul unei soluţii favorabile rezultă că activitatea inculpaţilor, membrii ai Comisiei Centrale de Despăgubiri, a fost abuzivă, infracţională.

referat DNA

Procurorii mai spun că principalul vinovat de despăgubirea record ar fi evaluatorul Emil Nuțiu, dar în realitate, cei care s-au îmbogățit pe nedrept, cărora li s-a dat cadou suma de peste 377 de milioane de lei ar trebu să răspundă în fața legii.

Anchetatorii au probe că Gheorghe Stelian, beneficiarul despăgubirii-record cumpăra drepturi litigioase de la persoane ale căror dosare zăceau cu anii la ANRP. Astfel, procurorii mai anchetează trei cazuri asemănătoare, privitoare la despăgubiri acordate lui Gheorghe Stelian.

GHEORGHE STELIAN, cumpăra drepturi litigioase, apoi desfăşura activităţi de trafic de influenţă pentru obţinerea de despăgubiri cât mai mari de la stat, după care îşi achita datoria celor care l-au ajutat. Aşa s-a realizat cesiunea către(…),(…)şi(…), deci cesionau, cumpărau vindeau foarte des între ei diverse terenuri.

referat DNA

În legătură cu terenul care face obiectul dosarului, procurorii susțin că Gheorghe Stelian a depus memoriul tehnic necesar despăgubirii în ianuarie 2010, dar drepturile succesorale pentru suprafața de teren i-au fost cedate de către moștenitorii terenului abia trei luni mai târziu.

Practic rezultă că, anterior cesiunii s-a interesat, a obţinut date şi informaţii în legătură cu terenul revendicat de cedent, de care apoi s-a folosit în procedura de evaluare, ca şi cum ar fi ştiut din ianuarie 2010 că urmează să devină peste 3 luni cesionar pentru respectivul teren!

referat DNA

Membrii comisiei de Despăgubiri din ANRP, Alina Bica, secretar de stat în Ministerul Justiției, Dragoș Bogdan, vicepreședinte ANRP, dar și Lăcrămioara Alexandru, membru, nu au făcut niciun demers din cele stipulate, nici măcar demersul minim şi firesc de a analiza explicaţiile evaluatorului.

Alina Bica, reprezentanta MJ, a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către(…), deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în consideraresusţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble. (…) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui (…), cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al (…)”

referat DNA

În acest dosar, șefa DIICOT și fost secretar de stat în Ministerul Justiției, alina bica, a fost prezentată, vineri, instanței supreme, cu propunerea de arestare preventivă. În faț judecătorului au ajuns, cu aceeași propunere, și alte persoane reținute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru și Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte, și ei, din comisia care a acordat despăgubirile, dar și expertul evaluator Emil Nuțiu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian și un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, sunt cercetați sub control judiciar, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, și fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, Catalin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, și Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte al ANRP.

Gheorghe Stelian, beneficiarul despăgubirii, Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, dar și deputatul PDL Cătălin Florin Teodorescu, audiat joi seară la DNA, lipsesc din referatul procurorilor, din lista de inculpați.

Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei “au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat”.

Astfel, ei au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe, care au împărțit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Actorul Florin Zamfirescu: Suntem conduși de niște tiriplici infantili, care ne țin la pușcărie, dar nu amână alegerile

Actorul Florin Zamfirescu este nemulţumit de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus şi declară că actualii conducători sunt nişte copii...

Conflict deschis între USR și PNL pe seama alegerii lui Florin Iordache șef al Consiliului Legislativ

Deși au mers umăr la umăr la alegerilor locale, USR și PNL continuă disensiunile, lansând reciproc atacuri dure după alegerea lui Florin Iordache șef...

PSD se detonează. Ciolacu primește primele riposte din teritoriu. Precedentul creat de Oprișan

Este război în interiorul PSD, declanșat după deciziile drastice luate de conducerea partidului, în urma rezultatelor la alegerile locale, față de lideri marcanți din...

Analiză: Impactul economic al Covid-19 ar putea genera 500.000 de şomeri şi 300.000 de firme insolvente

Un impact economic foarte puternic al crizei COVID - 19 ar putea însemna peste 500.000 şomeri şi mai mult de 300.000 de firme în...

Avocatul Poporului, despre cauza blocajului din sănătate: Autoritățile continuă să folosească același algoritm de testare

Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă faptul că, la peste jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19, autorităţile din România continuă să folosească...