15.9 C
București
marți, 28 septembrie 2021 - 5:37

Ce poate face statul cu banii din acţiunile Transgaz: Să achite salariile la MAPN şi Educaţie pe o lună!

spot_img

Ce poate face statul cu banii din acţiunile Transgaz: Să achite salariile la MAPN şi Educaţie pe o lună!

Statul a vândut pachetul complet de 15% din acţiunile companiei Transgaz cu 72 de milioane de euro. Suma totală, echivalentul a aproximativ 315 milioane de lei, va merge direct la bugetul statului şi pot fi alocaţi pentru diferite cheltuieli. Cu toate acestea, Guvernul nu poate finanţa mare lucru din banii obţinuţi. De exemplu, ar putea achita salariile pe o lună la două ministere, respectiv Ministerul Apărării Naţionale (MAPN) şi cel al Educaţiei.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii aprilie, ca pachetul de 15% din acţiunile Transgaz să fie vândut pe bursă la un preţ cuprins între 171 şi 230 de lei, putând obţine, astfel, între 68 şi 90 de milioane de euro.

“Preţul la care s-a adjudecat este de 179 de lei pe acţiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 de milioane de euro. Este baza de pornire pentru celelalte privatizări pe care le vom avea în acest mod”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

În urma vânzării, Transgaz nu are niciun beneficiu financiar direct, banii obţinuţi mergând, în totalitate, la bugetul de stat. Suma nu poate finanţa însă mare lucru. Dacă ne referim la plata unor salarii, aceasta nu poate asigura decât alocarea lunară pentru două ministere, respectiv MAPN şi Ministerul Educaţiei. Asta în condiţiile în care cheltuielile de personal, de la bugetul general consolidat, s-au ridicat, numai în prima lună a acestui an, la 3,73 de miliarde de lei.

Cu toate acestea, suma de 315 milioane de lei reprezintă aproximativ 1% din încasările totale ale statului pe primele două luni ale acestui an şi mai mult cu 120 de milioane de lei decât veniturile la buget din impozitul pe profit, în luna ianuarie a acestui an.

Ministrul Constantin Niţă consideră că vânzarea pachetului Transgaz a fost una de succes.

“Aşa cum anticipam, aseară (marţi, n.r.) s-a finalizat subscrierea la oferta noastră la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem mulţumiţi de listare, este un succes. Este un început bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat şi pentru piaţa de capital. Să fie clar pentru toţi cei care îmi tot găsesc tot felul de chichiţe, vor mai urma privatizări”, a precizat Niţă.

Listarea pachetului de acţiuni ale Transgaz a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi este extrem de importantă ca semnal, în condiţiile în care statul şi-a propus să continue pe parcursul anului acest tip de privatizare şi să vândă părţi semnificative din mai multe companii pe care le deţine.

Cosmina Croitoru