17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 13:38

Ce pierderi majore îi aduce Rusiei invazia militară în Siria

spot_img

Invazia militară a Rusiei în Siria, oficial pentru susținerea regimului Al-Assad și contra teroriștilor ISIS, i-ar putea aduce pierderi economice și financiare uriașe, susține președintele Turciei, Recep Erdogan.

Liderul turc susține că Rusia are interese economice importante în Turcia în domeniul nuclear și cel al gazelor naturale, pe care „nu trebuie să le piardă” din cauza implicării în conflictul din Siria. Războiul la care participă Rusia reprezintă o sursă de tensiuni între Moscova și Ankara, a afirmat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a denunțat recent două încălcări ale spațiului său aerian de către avioane militare ruse la frontiera turco-siriană și a prezentat „proteste ferme” ambasadorului rus la Ankara. „Nu putem accepta actuala situație. Explicațiile Rusiei privind încălcarea spațiului aerian turc nu sunt convingătoare”, a declarat Erdogan pentru cotidianul turc Sabah.

Președintele Turciei a explicat că rușii au interese în construirea unei centrale nucleare, proiect în care deja au investit 3 miliarde de dolari.

Dacă rușii nu construiesc Mersin Akkuyu (prima centrală nucleară din Turcia – n.r.), atunci alții o vor face. Rușii au investit deja 3 miliarde de dolari în acest proiect. Din acest motiv, Rusia este cea care trebuie să acționeze cu mai multă atenție

Recep Erdogan
președintele Turciei

Centrala de la Akkuyu (sudul Turciei) este un proiect în valoare de 19 miliarde de euro și ar urma să fie dată în folosință în 2020. Pe de alte parte, în prezent, Turcia importă din Rusia mai mult de jumătate din necesarul său de gaze naturale. „Suntem primul consumator de gaz natural rusesc. Turcia ar însemna o pierdere mare pentru Rusia. Suntem consternați de faptul că Rusia acționează într-o manieră care ar putea provoca pierderea intereselor sale economice în Turcia”, a mai spus Recep Tayyip Erdogan.

Emanuel Stan