-1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 6:49
No menu items!

Ce pensie va primi Angela Merkel după predarea funcției de cancelar

spot_img

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel va continua să primească, dupa plecarea sa din Cancelarie, salariul de 25.000 de euro, timp de trei luni, iar apoi, jumătate din suma aceasta, timp de 21 de luni. Pensia acesteia va fi una semnificativă, în valoare de mii de euro, lunar.

În calitate de Cancelar, Angela Merkel câștiga 25.000 de euro pe lună, plus, dreptul la puțin peste 10.000 de euro în calitate de membru al Bundestagului, din care face parte de mai bine de 30 de ani.

La plecarea din Cancelarie va continua să primescă salariul timp de trei luni, iar apoi jumatate din sumă, timp de 21 de luni.

Pensia fostului cancelar va fi de aproximativ 15.000 de euro pe lună.

Fostul cancelarul german, Angela Merkel nu va sta cu mâinile în sân, după ce a cerut să aibă o echipă formată din nouă persoane, cu doi angajați mai mult decât are predecesorul său, social-democratul Gerhard Schröder.

Echipa va fi formată din: director de birou, director adjunct, doi ofițeri de masă, trei funcționari și doi șoferi. O echipă prea mare pentru a găti prăjituri cu prune și supa de cartofi, așa cum a comentat odată.

Deși a fost reticentă în a spune ce va face acum, Merkel a sugerat că nu ar exclude să se dedice promovării unor probleme ”de suflet”.

„Viitorul cancelar pensionar va îndeplini sarcini de interes federal care derivă din continuarea funcțiilor sale oficiale”, se arată în raportul solicitării unei echipe.

În plus, va avea dreptul la protecție personală, la o mașină de serviciu și la un birou în sediul Bundestagului din Berlin pentru tot restul vieții.

Ea va continua să fie numită cancelar, deși denumirea, în aceste cazuri, este de „fost cancelar”, sau „cancelar pensionar”.

Merkel este obligată prin lege – ca şi restul foştilor membri ai Guvernului – să întrebe Ministerul de Externe dacă activităţile sale dăunează intereselor publice.

O comisie de etică care consiliază guvernul poate impune o perioadă de așteptare de până la 18 luni în caz de îndoială, relatează publicatia Cadenaser.

Deocamdată va continua să locuiască la Berlin.

Soțul ei, chimistul cuantic Joachim Sauer (72 de ani), este profesor emerit la Universitatea Humboldt din Berlin și și-a prelungit contractul de investigator principal până în 2022.