20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 11:51

Ce partid şi-ar dori românii (SONDAJ)

spot_img

Doar 37% dintre români şi-ar dori înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, arată un sondaj CSCI publicat vineri

romani_sondaj

Un nou partid de factură liberală ar avea cea mai mare priză la public, în special în rândul intelectualilor, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de CSCI. Pe de altă parte însă, Nicolae Iorga (fondator al Partidului Naţionalist Democrat) este considerat de majoritatea românilor (aproape 70% dintre cei care au participat la cercetare) cel mai bun model pentru un lider politic actual, în România. 

Astfel, potrivit sondajului, doar 37% din cei intervievaţi au răspuns afirmativ la întrebarea “În acest moment, consideraţi că România ar avea nevoie de un partid politic nou?“. Dintre aceștia, 31% spun că noul partid ar trebui să fie liberal, 23% vor un nou partid naţionalist, 15% preferă unul socialist, doar 6% cer un partid conservator, în timp ce 25% nu și-au exprimat opinia.

partid-nou

Pensionarii sunt mulțumiți de partidele actuale, iar cei nemulțumiți ar vota fie un partid liberal, fie unul socialist.

Intelectualii sunt cei mai interesați să apară un partid nou (42%) şi ar prefera unul liberal (23%) sau conservator (5%). Și femeile sunt în mai mare măsură pentru un nou partid conservator decât bărbații.

Jumătate din tinerii fără studii superioare care doresc un partid nou nu pot aprecia ce doctrină ar trebui să aibă. Ceilalți 15% se împart în mod egal între liberali, socialiști și naționaliști.

Tinerii, locuitorii Transilvaniei și minoritarii etnici (cu precădere maghiari) spun în mai mare măsură (8%) că ar prefera un partid naționalist. Nu există diferențe semnificative între rural și urban.

De altfel, majoritatea participanţilor la cercetare (aproape 70%) îl consideră pe Nicolae Iorga cel mai bun model pentru un lider politic actual în România.

Cvasi-unanimitate în privinţa ideii că liderii români din trecut, care au creat România ar trebui respectaţi mai mult în ziua de astăzi (90% de acord). Nicolae Iorga este omul cu cea mai mare apreciere dintre cei măsuraţi, urmat de Vlad Ţepeş şi Tudor Vladimirescu. Eminescu şi Moş Ion Roată sunt apreciaţi de 55%, sub ceilalţi.

sondaj CSCI

model-politic-csci

Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 16-24 februarie 2015, pe un eşantion de 1.000 de intervievaţi. Cercetarea a fost realizată în rândul populaţiei adulte, neinstituţionalizate, folosind metoda CATI și are o eroare tolerată de 3.0%, la un nivel de probabilitate de 95%.

R.D.