10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 17:38
No menu items!

Ce nu lămurește ASF în cazul Astra Asigurări

spot_img

Adamescu_Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a desemnat administrator special la Astra Asigurări o firmă aflată într-un posibil conflict de interese din perspectiva relațiilor comerciale pe care le are cu concurenții Astra, dar mai ales cu grupul BCR.

Dispărut aparent de pe scena publică ca urmare a remanierii Guvernului Ponta și a conflictului Rusia – Ucraina, scandalul de la Autoritatea de Supraveghere Financiară este departe de a se fi încheiat.

Una din surprizele mari de la ASF a fost desemnarea de către Autoritate a unui administrator special la cea mai mare societate de asigurări de pe piața românească, Astra Asigurări, societate deținută de magnatul Dan Grigore Adamescu. Măsura venea la scurt timp după ce Adamescu semna pentru Astra Asigurări un contract de consultanță cu fostul ambasador SUA în România, Mark Gittenstein.

Ca urmare a unor probleme descoperite la Astra, Autoritatea a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară și numit administrator special al companiei pe KPMG Advisory, firmă din grupul mare de firme KPMG.

Numai că o altă firmă din grup, KPMG Audit este auditorul de casă al BCR Asigurări, firmă concurentă Astra Asigurări. Or ambele, atât Audit cât și Advisory, sunt controlate de KPMG România. Iar administratorul KPMG Advisory, Cristian Toader Șerban, este asociat și în KPMG Audit. Soția lui Toader este membră în CA al SIF Oltenia din partea Prodplast, societate deținută de Florin Pogonaru membru în Consiliul de Supraveghere al BCR.

Practic, am putea spune că ASF a desemnat șef la Astra pe auditorul unor firme concurente ceea ce ridică problema unui posibil conflict de interese/incompatibilități a noului administrator special de la firma lui Adamescu.

Mai mult, grupul austriac Erste, care deține BCR, are legături și cu o altă firmă de asigurări de pe piața româneasca, Asirom.

Purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară, Radu Soviani, a explicat pentru Sursa Zilei cum a fost desemnat KPMG Advisory administrator la Astra.

Pe lângă imparţialitatea faţă de Astra Asigurări, în desemnarea administratorului special s-a ţinut cont şi de capacitatea de a gestiona un caz complex, fiind astfel contactate 3 companii cu reputaţie internaţională în restructurarea companiilor de asigurări generale şi de viaţă. Menţionăm că una dintre cele 3 companii era în incompatibilitate, o alta nu dispunea de resursele necesare în perioada următoare, rămânând o singură companie care şi-a manifestat interesul în aplicarea măsurilor de redresare financiară prin administrare specială

Radu Soviani
purtător de cuvânt al ASF
pentru Sursa Zilei

Deși în solicitarea trimisă de Sursa Zilei i-a cerut lui Soviani să comunice dacă ASF a luat în calcul un posibil conflict de interese în cazul KPMG din perspectiva relațiilor comerciale cu firmele concurente Astra, purtătorul de cuvânt al Autorității a evitat un răspuns explicit pe acest subiect.

Până la momentul publicării articolului KPMG nu a răspuns solicitării redacției Sursa Zilei de a ne a comunica un punct de vedere vizavi de posibila incompatibilitate a KPMG Advisory ca administrator special al Astra Asigurări.

Cristi Ciupercă