Ce n-a văzut Victoria Nuland la București

Basescu_Nuland

Victoria Nuland, Traian Băsescu și Adrian Năstase sunt doar trei personalități care vorbesc în aceste zile despre independența justiției. Fiecare, însă, vede alte presiuni.

În ultima postare pe blog, din 14 ianuarie 2014, Adrian Năstase îl arată cu degetul exact pe acela pe care Traian Băsescu îl lăuda la finele anului trecut. Mai mult, Traian Băsescu lăsa să se înțeleagă faptul că numirea judecătorului într-o funcție de conducere este o garanție că va putea să țină lucurile sub control în instituția respectivă.

Iată o dovadă clară și suficientă că Traian Băsescu se implică personal în schimbarea sau menținerea unor șefi din magistratură. O declarație-autodenunț din partea președintelui, făcută la un post național de televiziune:

Presiuni sunt, rostite, nerostite și cea mai importantă presiune este legată de anihilarea mea pentru că nu pot fi numiți procurori în funcții de conducere fără semnătura mea. Nici procurori, nici judecători la Înalta Curte. Aici le ținem piept, mai găsim soluții de mijloc, nu-i pot lăsa să intre cu bocancii în parchete și în Înalta Curte de Casație și Justiție. Uite, astăzi (luni, 11 noiembrie 2013 – n.r.), un judecător extrem de puternic și tare pe picioarele lui și-a luat avizul 100% de la judecători în CSM. Mă bucură extraordinar numirea acestui om în funcția de adjunct al președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție. Lucrurile merg, LE ȚINEM SUB CONTROL

Traian Băsescu
președintele României

Judecătorul puternic și tare la care se referea Traian Băsescu este vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ionuț Matei. Despre acesta vorbește și Adrian Năstase în postarea de pe blog.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat săptămâna trecută la 4 ani de închisoare în dosarul „Zambaccian”, susține că nu a avut parte de un proces echitabil.

Năstase îi prezintă pe trei dintre cei cinci judecători care au dat sentința în dosarul „Zambaccian”, aceiași care l-au judecat la fond în “Trofeul Calitatii”, când l-au numit un simbol al corupției. Este vorba, spune Năstase, despre vicepreședintele ICCJ Ionuț Matei, cel lăudat de Traian Năstase, judecătoarea Cristina Rotaru și Ioana Bogdan.

Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene din cadrul Departamentului de Stat al SUA a declarat, sâmbătă, la București, că există o îngrijorare în ce privește independența justiției „atunci când politicienii decid să provoace sistemul juridic”.

Mai mult, Victoria Nuland îi îndeamnă pe români să iasă în stradă și să apere independența justiției: „Aţi organizat proteste şi v-aţi străduit mult. Îi îndemn pe toţi românii, indiferent de apartenenţa politică, să lupte în continuare pentru a proteja independenţa sistemului de justiţie şi pentru a nu permite amestecul politic”.

Chiar dacă Victoria Nuland a părut că l-a pus la colț pe Traian Băsescu sau, în orice caz, că nu i-a făcut jocul, presiunile făcute de președintele Republicii asupra justiției nu au fost de natură să o îngrijoreze.

Jeni Stănciulescu

NICIUN COMENTARIU