19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 23:00
No menu items!

Ce metode spectaculoase folosesc șoimii pentru a-și ataca prada VIDEO

spot_img

soimi 2

Atunci când şoimii zboară prin aer şi zăresc un stol de păsări, aceşti prădători isteţi folosesc o strategie specială de atac aerian pentru a captura prada din zbor, dezvăluie un nou studiu.

Pentru a înţelege cum vânează şoimii, cercetătorii de la Colegiul Haverford din Pennsylvania au dotat mai mulţi şoimi din SUA şi Europa cu mini-camere video pentru a captura imagini cu atacurile acestor prădători.

Imaginile video capturate dezvăluie că şoimii îşi urmăresc prada efectuând manevere prin aer astfel încât ţinta să pară nemişcată în faţa lor. Această strategie de atac, descrisă într-un studiu publicat în The Journal of Experimental Biology, ajută şoimii să îşi intercepteze prada fără a fi nevoiţi să stea la o distanţă mică în spatele acesteia, potrivit descopera.ro.

„Am decis să studiem acest lucru pentru că am analizat literatura de specialitate şi am văzut că nu a fost clarificat modul în care şoimii şi alţi prădători îşi urmăresc şi ţintesc prada”, a declarat Suzanne Amador Kane, profesor de fizică la Haverford College şi totodată principalul autor al studiului.

Kane a dotat, cu ajutorul specialiştilor din jurul lumii, şoimii cu camere video ataşate de o cască şi de un mini-rucsac ce erau purtate de şoimi în zbor. Imaginile au fost colectate de la şoimi din Belgia, Olanda, Marea Britanie şi mai multe state din SUA.

soimi

Cercetătorii au descoperit că şoimii nu merg drept spre pradă, ci îşi ajustează poziţia de zbor astfel încât prada să pară nemişcată în comparaţie cu fundalul. Această strategie le permite să prezică cu eficacitate poziţia viitoare a prăzii, astfel că şoimii pot intercepta ţinta în cea mai scurtă perioadă de timp.

Oamenii de știință doresc să analizeze şi alte aspecte ale vânătorii şoimilor, inclusiv modul în care aceşti prădători aleg pasărea pe care o ţintesc dintr-un stol și, de asemenea, intenţionează să afle modul în care prada reacţioneaază la această strategie de vânătoare a prădătorilor.

 D.M.