5.2 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 16:05
No menu items!

Ce mesaje au transmis politicienii de 1 Decembrie

spot_img

Președintele României, Klaus Iohannis, șefii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, premierul Mihai Tudose, dar și membri ai Guvernului au transmis, vineri, fie pe conturile de Facebook, fie în comunicate de presă, mesaje pentru români, de Ziua Națională. 

  • UPDATE

Ministrul apărării naționale (MApN), Mihai Fifor, susține continuarea demersurilor NATO în vederea implementării deciziilor cu privire la prezența aliată de la Marea Neagră pe toate cele trei dimensiuni, terestră, aeriană și maritimă.

Potrivit unui comunicat al MApN, opinia ministrului Fifor a fost exprimată în cadrul unei întrevederi pe care acesta a avut-o vineri cu omologul său turc Nurettin Canikli, aflat în vizită la București, cu prilejul Zilei Naționale a României.

”A fost evidențiată necesitatea sprijinului reciproc și al contribuțiilor concrete la operaționalizarea structurilor de comandă și control aliate de pe teritoriul celor două state. În acest context, Mihai Fifor a subliniat importanța continuării demersurilor NATO în vederea implementării deciziilor cu privire la prezența aliată de la Marea Neagră, pe toate cele trei dimensiuni, terestră, aeriană și maritimă”, menționează comunicatul.

Agenda de discuții a fost concentrată pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe aspectele practice ale cooperării în domeniul apărării între cele două state, atât în plan bilateral, cât și în cadrul aliat. Cei doi miniștri au apreciat importanța continuării activităților militare bilaterale în domenii diverse, cu accent pe desfășurarea exercițiilor și instruirea în comun și au avut un schimb de opinii cu privire la modalitățile concrete în care forțele armate române și turce își pot intensifica cooperarea, inclusiv în domeniul tehnic.

”Întrevederea cu omologul turc a fost un foarte bun prilej să continuăm dialogul deja început în noiembrie, anul acesta, la ministeriala apărării NATO de la Bruxelles. Pentru România, dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Turcia este o prioritate, în vederea creșterii interoperabilității și asigurării stabilității regionale și securității întregii noastre Alianțe”, a declarat ministrul Fifor.

1 Decembrie semnifică momentul unirii în cadrul acelorași granițe ale tuturor teritoriilor locuite de români, moment posibil prin sacrificiile și cu sângele ostașilor români, a declarat, vineri, ministrul Apărării, Mihai Fifor, adăugând că, în această zi, “se cuvine să ne aducem aminte de toți cei care au căzut pe câmpurile de bătălie și au apărat interesele noastre și poporul român”.

“Astăzi, ne amintim idealurile care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 și care stau mărturie generațiilor tinere, fiind un reper pentru noi, ca națiune. Ziua Națională a României, 1 Decembrie, semnifică pentru fiecare dintre noi momentul unirii în cadrul acelorași granițe ale tuturor teritoriilor locuite de români. România cea Mare a fost posibilă prin sacrificiile și cu sângele ostașilor români. Ei au răspuns fără ezitare, scriind pagini întregi de istorie în luptele Primului Război Mondial. În toate marile lupte purtate de armata noastră, de-a lungul timpului, în Războiul de Independență, în cele două conflagrații mondiale, dar și în vremurile noastre, în misiunile desfășurate în teatrele de operații, în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, ostașii români și-au făcut cu prisosință datoria. Se cuvine ca în această zi să ne aducem aminte de toți cei care au căzut pe câmpurile de bătălie și au apărat interesele noastre și poporul român”, a afirmat ministrul Mihai Fifor, în mesajul de Ziua Națională, postat pe pagina de facebook.

El a subliniat că drapelul tricolor care flutură de 1 Decembrie pe casele românilor “este un semn de normalitate, care ne face să fim mândri că suntem români”.

“În această zi, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care contează în viața noastră, lucrurile care ne unesc și nu la cele care ne dezbină. Drapelul tricolor din fața caselor noastre este un semn de normalitate care ne face să fim mândri că suntem români. Oriunde am fi. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a transmis Fifor.

  • UPDATE

Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale și va fi nu doar un moment de marcare a istoriei ci, mai ales, un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale, a declarat vineri, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Naționale, prim-ministrul Mihai Tudose.

“Sărbătorim, astăzi, Ziua Națională, ziua Marii Uniri de la 1918, cu încrederea și speranța confirmării unei noi pagini de istorie pentru România, pentru români. 1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a țării. Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune — asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului — și prosperitate fiecărui român”, a transmis premierul, de 1 Decembrie.

Cu acest prilej, prim-ministrul Mihai Tudose a subliniat că “Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale”.

“1 Decembrie le-a adus românilor demnitate și îndeplinirea idealului național. Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale. Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istoriei ci, mai ales, un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale. La mulți ani, România! La mulți ani românilor din țară și de pretutindeni! La mulți ani tuturor celor care trăiesc în România!”

  • UPDATE

Trăim o perioadă în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt amenințate, o perioadă în care se pare că românii nu-și pot singuri decide viitorul, a declarat, vineri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a adăugat că este convins “că vom depăși toate aceste dificultăți, așa cum am făcut-o și în ultimii 25 de ani”.

“Sărbătorim ziua de 1 Decembrie amintindu-ne valorile și idealurile pentru care au militat înaintașii noștri în anul 1918. Dorința de libertate, de autodeterminare și de a aduna pe toți românii sub un singur steag. Astăzi, trăim o perioadă în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt amenințate, trăim într-o perioadă în care se pare că românii nu-și pot singuri decide viitorul. Sunt convins, însă, că vom depăși toate aceste dificultăți, așa cum am făcut-o și în ultimii 25 de ani, după ce am lăsat în urmă haina grea a comunismului și ne-am pregătit cu toții să construim o societate mai prosperă, o societate mai bună, mai democratică, mai liberă”, a afirmat președintele Senatului, în mesajul video postat pe facebook cu prilejul Zilei Naționale.

Tăriceanu a subliniat că, pentru viitor, “cu efortul pe care-l vom face cu toții, vom reuși să clădim o societate mai bună, mai liberă și mai prosperă pentru toți românii”.

“Am reușit, prin eforturile depuse de toți românii, să ducem România către valorile euro-atlantice, către aderarea la NATO și EU. La fel cred și pentru viitor, cu efortul pe care-l vom face cu toții vom reuși să clădim o societate mai bună, mai liberă și mai prosperă pentru toți românii. La mulți ani, români! La mulți ani România!”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu, de 1 Decembrie.

  • UPDATE

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj românilor, cu ocazia Zilei Naționale, exprimându-și speranța că anul care vine va fi unul de pace, liniște și bunăstare.

“Doresc “La mulți ani României”, în primul rând, “La mulți ani, românilor!” Să dea Dumnezeu să avem un an, care urmează, de pace, de liniște și de bunăstare! Îmi doresc din tot sufletul. La mulți ani, de Ziua Națională!”, a precizat el, după ce a participat la ceremonia organizată în Parcul Carol I, cu ocazia Zilei Naționale.

O ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane a avut loc, vineri dimineața, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, pentru a marca Ziua Națională, la eveniment fiind prezenți președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm.

  • UPDATE

Ziua Națională dobândește în acest an noi semnificații, mesajul principal pe care diplomația română îl transmite partenerilor, colaboratorilor, prietenilor din toate statele cu care România are relații diplomatice fiind acela “de a anunța cum pregătim anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri și preluarea, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene”, a declarat, vineri, ministrul de externe, Teodor Meleșcanu.

“Reper fundamental pentru poporul român, motiv de mândrie și de reflecție privind trecutul, prezentul și viitorul României, Ziua Națională dobândește, în acest an, noi semnificații, pe care Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate le vor promova cu ocazia numeroaselor manifestări pe care le-au pregătit pentru a celebra ziua de 1 Decembrie. În acest an, mesajul principal pe care diplomația română îl va transmite partenerilor, colaboratorilor, prietenilor din toate statele cu care România are relații diplomatice este acela de a anunța cum pregătim anul 2018 — Anul Centenarului Marii Uniri și cum pregătim preluarea, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, două repere prin care vom scrie, la rândul nostru, istoria României”, se arată în mesajul ministrului de externe transmis cu prilejul Zilei Naționale.

Meleșcanu a transmis, totodată, “tuturor românilor, oriunde s-ar afla”, mesajul “de a ne uni eforturile, atât la nivel individual, cât și ca națiune, în perioada decisivă a următorilor doi ani”.

“De aceea, mesajul meu către toți românii, oriunde s-ar afla, este acela de a ne uni eforturile, atât la nivel individual, cât și ca națiune, în perioada decisivă a următorilor doi ani, caracterizată prin oportunități de excepție pe plan național și internațional pentru afirmarea unei Românii care onorează atât sacrificiul eroilor români cunoscuți și anonimi, eforturile marilor personalități care au făcut posibilă Marea Unire, cât și speranțele tinerelor generații de astăzi și de mâine. Ne dorim cu toții, la 100 de ani de la momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, o Românie puternică, matură, cu interese și priorități naționale bine definite, dar și deschisă către lume, cu un profil consolidat într-o lume în schimbare, cu mize strategice asumate pe deplin de instituțiile statului român și în primul rând de ministerul pe care îl conduc”, a arătat ministrul de externe.

De asemenea, el a reafirmat “angajamentul și implicarea neobosită în toate proiectele care ne așteaptă în următoarea perioadă, a tuturor colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe, care a împlinit în acest an 155 de ani de activitate în slujba promovării intereselor țării”.

“Având în vedere că ne apropiem de finalul unui an complex, cu numeroase provocări atât pentru țara noastră, cât și pentru comunitatea internațională, doresc să adresez tuturor un mesaj de prețuire, respect și încredere. La mulți ani românilor! La mulți ani, România!”, se arată în mesajul ministrului de externe, potrivit unui comunicat de presă.

  • UPDATE

1 Decembrie înseamnă “solidaritate”, este ziua în care “suntem chemați să arătăm că avem înțelepciunea de a alege bucuria unei zile de sărbătoare și nu patima sau resentimentele”, a afirmat, vineri, ministrul de Interne, Carmen Dan, în mesajul cu prilejul Zilei Naționale.

“Stimați români, 1 Decembrie înseamnă, înainte de toate, solidaritate. 1 Decembrie este ziua în care noi sărbătorim ceea ce ne unește ca popor, dovedind că avem puterea să lăsăm deoparte ceea ce ne dezbină. Este ziua în care noi suntem chemați să arătăm că avem înțelepciunea de a alege bucuria unei zile de sărbătoare și nu patima sau resentimentele. Este ziua în care noi putem arăta că prețuim istoria, că împărtășim aceleași valori naționale și că avem aceeași dorință: binele acestei țări”, a arătat Carmen Dan în mesajul video postat pe Facebook.

Ministrul de interne a mai spus că 1 Decembrie este ziua în care își dorește “să privim spre viitor, să depășim ura și dezbinarea, să ne simțim mândri de istoria noastră și de numele de români”.

“Este ziua în care eu îmi doresc să privim spre viitor, să depășim ura și dezbinarea, să ne simțim mândri de istoria noastră și de numele de români. Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn pe toți să păstrăm România în dreptul inimii, să ne amintim împreună să fim mai buni, să fim uniți, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care strămoșii au luptat și ni le-au lăsat moștenire. Haideți să arătăm că 1 Decembrie este o astfel de zi. La mulți ani, români!La mulți ani, România! “, a transmis ministrul de Interne în mesajul cu prilejul Zilei Naționale.

  • UPDATE

1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, adăugând că acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră.

“Dragi români, astăzi este Ziua noastră Națională, zi în care, cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoția reîntregirii de atunci. 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri. Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată în Europa și în lume. La mulți ani, români! și La mulți ani, România!”, afirmă președintele Klaus Iohannis în mesajul video postat pe pagina de Facebook cu prilejul Zilei Naționale.