21.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:12
No menu items!

Ce meniu avea Napoleon în exilul de pe insula Sfânta Elena. FOTODOCUMENT

spot_img

Meniul zilnic pe care îl avea Napoleon în timpul exilului din Insula Sfânta Elena a fost dezvăluit în cadrul unei licitații, unde a fost vândut „inventarul de produse alimentare și băuturi autorizate”.

Documentul fascinant, vândut de compania Woolley&Wallis la o licitație, în Anglia, oferă o prezentare detaliată a calității și cantității vinului, băuturilor spirtoase și alimentelor de care Napoleon și anturajul său se bucurau în timpul exilului de pe Sfânta Elena.

Inventarul, datat 13 octombrie 1820 și semnat de Denzil Ibbetson, un ofițer britanic care servea pe insulă în timpul captivității lui Napoleon, a fost vândut pentru suma de 1.350 de euro.

Documentul îi enumeră și pe cei cincizeci de locatari ai Longwood, casa în care a locuit Napoleon, dintre care șapte membri ai familiei generalului Bertrand.

Alocația lor zilnică prevedea peste 50 de sticle de vin, cidru, bere tare, șampanie și alte băuturi și 22 de kilograme de carne de vită și de vițel, 30 de kilograme de pâine, 22 de kilograme de carne de oaie și de porc, un porc la frigare, 2 curcani, 2 gâște, 4 rațe, 9 bibilici, 12 porumbei, 42 de ouă, 15 de sticle de lapte și multe alte lucruri

Woolley&Wallis

Fostul împărat a ajuns la 15 octombrie 1815 pe Insula Sfânta Elena, după o călătorie de 69 de zile din Anglia. Napoleon a murit după o suferință îndelungată la 5 mai 1821, în vârstă de 52 de ani, probabil ca urmare unui cancer la stomac.

Olimpia Diaconiuc