21.2 C
București
marți, 30 mai 2023 - 11:59
No menu items!

Ce măsuri ia MAI pentru județele aflate sub cod galben și portocaliu

spot_img

Ministerul de Interne cere monitorizarea permanentă a evoluției cursurilor de apă și informarea prefecţilor în legătură cu situaţia din teren sau cu apariţia oricăror situaţii urgente

foto: isabellelorelai.wordpress.com
foto: isabellelorelai.wordpress.com

e

În afara atenționării de cod galben pentru 14 județe unde va ploua abundent, meteorologii au dat și cod galben de inundații pentru unele bazine hidrografice din 13 județe. De asemenea, de vineri dimineață, pentru 7 județe s-a emis cod PORTOCALIU de inundații.

Prim-ministrul interimar, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a cerut prefecților și şefilor structurilor pentru situații de urgență din județele supuse atenţionărilor hidro-meteorologice să ia toate măsurile pentru a preveni producerea unor situații de urgență. Este vorba de județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, aflate sub avertizare de COD PORTOCALIU de inundații. Încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor periculoase, autoritățile trebuie să ia măsuri pentru salvarea oamenilor aflaţi în pericol, scoaterea acestora din zonele de risc şi relocarea în condiţii de siguranţă.

De asemenea, autoritățile locale din judeţele aflate sub atenționările hidro-meteorologice trebuie să monitorizeze permanent evoluția cursurilor de apă și să informeze prefecţii în legătură cu situaţia din teren sau cu apariţia oricăror situaţii urgente. Au fost dispuse măsuri pentru informarea din timp a populației din vecinătatea cursurilor de apă în legătură cu riscul producerii unor viituri.

În localitățile unde există riscuri de alunecări de teren sau de creștere a debitelor cursurilor de apă, se vor activa comitetele locale pentru situații de urgență. Acestea vor fi pregătite pentru a lua măsurile necesare de protecție împotriva inundațiilor.