-0.9 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 0:45
No menu items!

Ce lovitură le pregătește Bruxelles-ul multinaționalelor. Evaziunea fiscală, fenomen de amploare

spot_img

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a spus, luni, că multinaționalele trebuie să plătească taxe acolo unde obțin profiturile și trebuie să stopeze schemele agresive de optimizare a impozitelor.

Uniunea Europeană trebuie să oprească fenomenul companiilor care plătesc prea puține taxe sau deloc în statele în care operează, prin utilizarea subsidiarelor din alte țări, înființate anume pentru plata taxelor, a subliniat Moscovici, într-un interviu acordat postului francez de radio RTL. „Este vital ca multinaționalele să-și plătească taxele acolo unde își generează profiturile”, a afirmat comisarul european pentru afaceri economice.

Comisia Europeană ar urma să prezinte, luna aceasta, propuneri pentru a asigura punerea la dispoziția publicului a datelor fiscale ale companiilor multinaționale în fiecare stat membru al Uniunii Europene, în cadrul acțiunilor de combatere a evaziunii fiscale.

Cu ocazia prezentării planului său contra optimizării fiscale a companiilor multinaționale, pe 27 ianuarie, Pierre Moscovici estimase amploarea evaziunii fiscale în UE la 50-70 miliarde euro pe an.

Emanuel Stan