16.2 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 18:52

Ce le transmite primarul orașului Deva minerilor care au 1750 lei salariu: “Munciți mai mult!”

Primarul Devei, Florin Oancea (PNL), a lansat acuzații dure la adresa minerilor care fac grevă la Lupeni, susținând că orașul Deva a achitat datoriile către ei, așa că și ei ar trebui să muncească mai mult, pentru a asigura cantitatea de cărbune necesară. Oancea este supărat pe minerii care protestează pentru că “le-au întârziat câteva zile niște plăți”.

Pricnipalele declarații ale primarului Florin Oancea, la o emisiune InfoTV Deva, de vineri seară, sunt:

  • „Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile şi se vor plăti în 26 februarie. Şi pentru nişte sporuri. Au făcut grevă. Şi care-i problema? Se va rezolva în câteva zile. 
  • Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toţi devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran şi să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi. Acesta este rolul primarului Devei şi al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut.
  • Ei spun: dar ştim că mergem pe pierderi şi care e problema? Dar noi sâmbătă şi duminică nu lucrăm, că suntem mineri. Dar dacă ne-au întârziat salariile cu o zi sau cu două – trei, facem grevă. (Vă întreb:) Dar voi aveţi productivitate? Nu. Dar extrageţi cantitatea de cărbune necesară? Pentru că există un lanţ întreg, iar 22.000 de deveni suferă pentru cei din Valea Jiului. Că nu sunt în stare să scoată cantitatea de cărbune necesară şi doar se plâng. Ce să fac? Să vă apăr eu pe voi? Munciţi mai mult!”.