30 C
București
marți, 27 iulie 2021 - 12:26

Ce le-au spus Marian Oprișan și alți 4 deputați judecătorilor din dosarul lui Dragnea

spot_img

Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea și alți patru deputați, foști șefi ai filialelor din Teleorman și Ilfov au fost audiați de magistrații care judecă dosarul Referendumului

Liviu Dragnea_SZ

Primul audiat a fost președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care este și șeful PSD Vrancea. Oprișan le-a spus judecătorilor că și el și alți lideri de partid și-au făcut datoria în baza legii partidelor.

Am sprijinit și stimulat cetățenii din Vrancea să meargă la referendum pentru demiterea fostului președinte al României. Adică șefii de filiale, de comune să meargă din casă în casă, să vorbească cu cetățenii pentru a le explica de ce e bine să voteze. În ziua votului, oamenii nu s-au ocupat decât de convingerea cetățenilor să meargă să voteze. Fără să le spună în ce mod. În democrații pe care noi le iubim, precum America, oamenii sunt duși cu autocarele la vot, fără să voteze multiplu. 

Marian Oprișan, vicepreședinte PSD

Șeful CJ Vrancea a mai adăugat aplicația informatică arată în timp real numărul cetățenilor care s-au prezentat la vot și că PDL a foosit aceeași aplicație în 2009, chiar cu sprijinul STS. Oprișan a încheiat spunând că referendumul pentru demiterea președintelui din 2012 nu a ieșit din tiparele altor campanii electorale, nu au fost incidente majore, așadar acest dosar este unul politic.

Deputatul Valentin Boboc, fostul director al campaniei electorale a PSD Alexandria a declarat că a fost sunat de Liviu Dragnea, care i-a cerut să scoată lumea la vot.

În glumă mi-a spus: Hai, mișcați-vă și voi, adică a zis să continuăm ca să crească prezența, cerându-mi să scot lumea la vot. “Îi legați, îi luați în brațe, îi rugați”. Cu o zi înainte i-am anunțat pe toți să nu facă vreo prostie în secțiile de vot. Era mesajul transmis de la Dragnea. Ulterior discuției, am dat mai multe telefoane și am cerut să scoată lumea la vot.

deputat Valentin Boboc

Un alt deputat, Marin Almajanu, președintele PNL Teleorman este de părere că nu este voie să îndemni oamenii să iasă la vot.

În ziua votului NU ai voie să îndemni cetățenii să iasă la vot. A fost o videoconferință cu domnul Dragnea, care a  făcut apel să convingem lumea să iasă la vot.

deputat Marin Almăjanu

A fost contrazis de deputatul Adrian Simionescu, de la PSD Teleorman, care, până la urmă, s-a contrazis singur în declarația dată în fața judecătorilor.

Nu e ilegal să ceri să se ducă cetățenii la vot, ci să spui cu cine să voteze. E ilegal să  îndemni să meargă la vot.

deputat Adrian Simionescu

Citat a fost și Robert Negoiță, liderul PSD din București, care nu s-a prezentat însă la această ședință de judecată.

Dosarul “Fraudă la referendum”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, este pe rolul instanței supreme din toamna lui 2013. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, este inculpat pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

M. Nedelcu