19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 1:44
No menu items!

Ce jocuri de culise fac avocații pentru a stabili viitorul șef al UNBR

spot_img

Fostul președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, Călin Zamfirescu, ar putea reveni la conducere

Florea Gheorghe

Chiar dacă mai e un an până la alegerile pentru noua conducere a Uniunii Naționale a Barourilor din România, jocurile de culise au început deja. Marea surpriză ar putea să o constituie revenirea lui Călin Zamfirescu în locul deținut acum de Gheorghe Florea

Pe de altă parte, surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că „adevărate lupte interne” au început și în interiorul Baroului București, unde mandatul actualului decan Ion Ilie Iordăchescu va expira cam în aceeași perioadă cu cel al lui Gheorghe Florea, președintele UNBR.

De altfel, informațiile de moment spun că Gheorghe Florea nu va mai candida pentru un nou mandat de președinte, fapt ce a dus la intensificarea jocurilor interne. Astfel, în barourile din provincie se conturează trei nume de avocați care se vor bate pentru funcții de conducere, susțin aceleași surse.

Cine se va lupta pentru șefia Uniunii Barourilor

Primul pe lista celor care îți doresc șefia UNBR este Ionel Hașotti, de la Constanța, actual vicepreședinte al UNBR. El a devenit cunoscut în scandalul Omar Hayssam, după ce a fost avocatul armatorului Moustafa Tartoussi, cel cu al cărui vapor se presupune că a fugit din țară controversatul afacerist sirian. Anul acesta, în martie, Hașotti a fost protagonistul unui alt scandal intern desfășurat la Congresul Avocaților,  când a anunțat că-și dă demisia din funcția de vicepreședinte UNBR din cauză că a fost acuzat de fraudarea votului pentru aprobarea unei investiții de 18 milioane de euro pentru o clădire de birouri în București.

Ionel Hașotti a rămas totuși în funcție, mai ales că este unul din avocații care a avut dintotdeauna susținerea președintelui UNBR, Gheorghe Florea. Chiar dacă nu va mai candida, Florea își menține influența foarte mare în breaslă, dar rămâne de văzut dacă în final, Florea îi va acorda lui Hașotti susținerea pentru a-l înlocui la conducerea UNBR.

Un nume surpriză care ar putea reapărea în luptă este cel al fostului președinte al Uniunii, Călin Zamfirescu. Unele informații din mediul avocaților arată că acesta dă semnale că ar fi tentat să revină la șefia UNBR. Călin Zamfirescu este socrul fostului ministru al justiției, Cătălin Predoiu, este partener al casei de avocatură „Zamfirescu Racoți & Partners” și a mai fost președintele Uniunii timp de opt ani.

Un alt nume care vrea funcție în „noul UNBR” este decanul Baroului Alba, Ioan Rus, actual consilier UNBR, care vizează un post de vicepreședinte al Uniunii. Rus este un important membru al PSD Alba și fost prefect al județului din partea aceluiași partid, așadar are susținere politică. De altfel, se spune că influența lui Rus în interiorul PSD și mai ales a vechii grupări a lui Ion lliescu a făcut ca atunci când s-a aprobat înființarea Curții de Apel din zonă, a fost ales sediul la Alba Iulia, și nu la Sibiu, așa cum era planificat inițial.

Cel mai activ aspirant la președinția UNBR pare a fi profesorul Ion Turculeanu, decan al Baroului Dolj. Turculeanu a organizat deja mai multe întâlniri cu barourile din zona sa, pentru a vedea dacă are susținerea necesară pentru funcția supremă de la UNBR. De altfel, la Craiova funcționează un centru teritorial al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, condus chiar de Turculeanu. Din conducerea centrului mai fac parte decanii de la barourile Gorj, Râmnicu Vîlcea, Argeș, Mehedinți, Teleorman și Olt.

Dacă își va păstra până la final opțiunea de a nu mai candida pentru un nou mandat la șefia UNBR, rămâne de văzut ce va face Gheorghe Florea, pentru că pare greu de crezut că omul care a condus atâta timp avocatura românească va ieși din scenă așa ușor. Surse avizate vorbesc despre faptul că Florea ar putea candida pentru postul de decan al Baroului București, lucru care i-ar scădea către minim șansele actualului decan de la București, Ilie Iordăchescu, de a obține un nou mandat. Mai ales că actualul decan de la București nu prea mai este agreat nici de marile case de avocatură, nici de către avocații care depind de banii de oficii și care sunt unii din principalii votanți.

Cristi Ciupercă