6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 9:16

Ce invenții își mai brevetează românii

spot_img

Un bucureștean vrea brevet pentru „Amestec de borș și zeamă de corcodușe pentru ciorbe suculente”

 osim

Că românii au fost dintotdeauna un popor inventiv se știe și acest lucru este demonstrat, printre altele, și de premiile pe care le-au obținut pe afară diferiți inventatori autohtoni. Pentru a fi valabile și pentru ca cel care descoperă ceva să poată beneficia de drepturi de autor toate invențiile se brevetează în România la Oficiul de Stat pentru Invenții ș Mărci (OSIM).

Același lucru încearcă să-l facă din 2013 un bucureștean care vrea brevet de invenție pentru o „descoperire” cu iz tradițional românesc: „Amestec de borș și zeamă de corcodușe pentru ciorbe suculente”.

Astfel, pe lista de ședință a Comisiei de Contestații-Revocări Invenții din cadrul OSIM s-a aflat săptămâna trecută și contestația lui Gheorghe Petcu din București împotriva Hotărârii inițiale a OSIM din iulie 2013 prin care i s-a respins acestuia cererea de acordare a brevetului de invenție pentru „Amestec de borș și zeamă de corcodușe pentru ciorbe suculente”. OSIM nu a anunțat încă soluțiile dispuse în ședința din 12 iunie.

Tot la OSIM, dar la Comisia de Contestații Mărci, se judecă și tentativa Parlamentului României de a înregistra ca marcă figurativă imaginea Casei Poporului în două feluri: fie  imaginea simplă, fie aceeași imagine, dar și cu mențiunea Parlamentul României – Camera Deputaților.

Demersul s-a soldat cu o decizie, dată inițial pe 3 decembrie 2013, de respingere a înregistrării acestor mărci figurative. Rămâne de văzut ce va stabili Comisia de Contestații în condițiile în care tentativa Parlamentului României îi are ca opozanți pe arhitecții care au proiectat Casa Poporului în frunte cu defuncta Anca Petrescu, opoziție făcută încă de anul trecut când aceasta încă trăia. Anca Petrescu a decedat în octombrie 2013.

Cristi Ciupercă