1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 16:10
No menu items!

CE impune României modificarea legislaţiei privind antrepozitele fiscale

spot_img

 

Comisia Europeana

Comisia Europeană (CE) a cerut miercuri în mod oficial României să modifice legislaţia privind autorizarea antrepozitelor fiscale, Bucureștiul având termen două luni pentru efectuarea modificărilor.

În cazul în care modificările nu sunt operate în termenul prevăzut, Comisia Europeană poate înainta cazul Curții Europene de Justiție.

“Produsele accizabile sunt în general fabricate, și pot fi ulterior depozitate în regim suspensiv de accize, în antrepozite fiscale. Aceasta înseamnă că ele pot fi deplasate în regim suspensiv de accize de la un antrepozit situat într-un stat membru la un antrepozit situat în alt stat membru. Antrepozitele fiscale autorizate includ, de exemplu, rafinăriile, distileriile, instalațiile și magazinele înregistrate, comercianții înregistrați etc. La momentul actual, în România numai rafinăriile pot obține autorizația de exploatare a unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor energetice (cu excepția antrepozitelor aflate în zona aeroporturilor). Această măsură nu este conformă cu normele UE în materie de accize și reprezintă o discriminare împotriva produselor energetice din alte state membre. În mod concret, aceasta înseamnă că produsele accizabile provenind din alte state membre nu pot fi deținute în antrepozite și nu pot beneficia de regimul suspensiv de accize”, se precizează  în comunicatul Comisiei Europene.

În cadrul pachetului lunar de decizii cu privire la procedurile de infringement, Comisia Europeană pune bazele unor acţiuni împotriva statelor membre care nu s-au aliniat la rigorile legislaţiei UE. Aceste decizii au ca scop aplicarea corectă a dreptului UE în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.