15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 12:54
No menu items!

Ce impozite ar trebui să plătească șoferii platformei UberX

spot_img

Serviciile companiei americane au fost lansate în România, în luna februarie

uberx

Cetățenii români care obțin venituri din servicii de transport prin platforma UberX vor fi asimilați unei activități independente și impozitați ca atare, însă nu există o strategie pentru această nișă, au transmis reprezentanții ANAF, la solicitarea Sursa Zilei.

Conform legislației, acest caz poate fi încadrat la definiția activității independente – „venituri din profesii libere  ‐ din exercitarea (…) sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condițiile legii”.

Astfel, șoferii nu sunt obligați să înființeze PFA sau PFI, ci vor depune doar Formularul 200, în care își vor declara veniturile din anul anterior. În prezent, acest tip de venituri este impozitat în sistem real sau de normă de venit.

Cei care aleg sistemul real trebuie să plătească 16% impozit pe venit, 5,5% contribuție de sănătate și 222 de lei pe lună contribuții sociale, dacă nu sunt angajați sau pensionari. Procentele se aplică la venitul net, pentru că acești contribuabili vor putea să își deducă anumite cheltuieli, de exemplu combustibilul.

Prin caracteristicile sale, serviciul UberX pune o serie de probleme mari din punct de vedere fiscal și legal, care nu au fost lămurite de ANAF sau de alte autorități și care au declanșat blocaje și în alte state europene.

De exemplu, șoferii și mașinile Uber nu respectă reglementările pe care trebuie să le respecte taximetriștii, iar de aici apar acuzații de activitate nelegală și de concurență neloială.

Nu se știe cum se va aplica TVA și cine îl va plăti către stat sau cum vor fi impozitate profiturile companiei, care are sediul principal în SUA.

La începutul acestui an, Uber, serviciu internaţional de ridesharing, a anunțat că îşi extinde operaţiunile România, unde va activa sub sigla UberX. Obiectivul companiei este să ofere o alternativă la mijloacele obişnuite de transport, folosind tehnologie online şi modalităţi de plată flexibile.

Accesul la UberX se face prin intermediul unei aplicaţii de pe smartphone, care conectează pasagerii şi şoferii. Plata cursei se face online, prin intermediul aplicației, compania Uber oprindu-și un comision.

Uber a fost interzis de autorități în mai multe orașe din America de Nord și Europa, din cauza acuzațiilor de concurență neloială și a comportamentului abuziv al unor șoferi.

Vlad Bârleanu