19.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 16:56

Ce îi răspunde Dacian Cioloș lui Klaus Iohannis despre guvernare

spot_img

Dacian Cioloș a reacționat joi, după ce Klaus Iohannis a criticat USR spunând că „e greu de negociat” cu un fost partener care abandonat guvernarea, și a enumerat motivele care au dus la ruperea coaliției. “Ne-am dat seama că pe premierul Cîțu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale și nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, a precizat președintele USR. 

“Cred că este necesar să repetăm câteva dintre motivele de noi știute pe care le-am tot spus public. Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare și a dat afară fără motiv doi dintre miniștri. În felul acesta, a rupt acordul de coaliție cu bună știință. Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu am stabilit un nou acord în Coaliție, situația s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuție în Coaliție”, a scris Cioloș pe Facebook.

Liderul USR subliniează faptul că Florin Cîțu a aprobat “intempestiv si împotriva opiniei partenerilor de coaliție” un program de 10 miliarde de euro – PNDL 3 – în care nu există criterii de împărțire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici”.

De asemenea, a fost nemulțimit de blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetățenilor, parte a programului de guvernare: desființarea Secției Speciale, reformarea sistemului de pensii și desființarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiției, reforma administrației, depolitizare și desființarea agențiilor guvernamentale, care sunt doar niște „sinecuri” politice.

Cioloș menționează și eșecul campaniei de vaccinare pe care a coordonat-o premierul și pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătății, decizie a cărei consecință a dus la un număr record de decese.

„Toate aceste lucruri ne-au adus la momentul în care pur și simplu rămânerea noastră în Guvernul condus de Florin Cîțu ar fi însemnat cauționarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziție și, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit inițial cu el pentru o guvernare în interes public. Ne-am dat seama că pe premierul Cîțu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale și nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, a adăugat Cioloș.

                                                                                                                    Adina Silav