22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 16:06
No menu items!

Ce fac acum tehnocrații lui Cioloș

spot_img

La o lună de la încheierea mandatelor în Guvernul Cioloș, toți miniștrii tehnocrați au intrat într-un con de umbră, dispărând din viața publică. Nici măcar cei care au ales politica nu mai sunt deloc vocali. Foarte puțini sunt activi pe rețele de socializare, unde dezbat teme cotidiene din politică sau economie.

Unii dintre foștii miniștri ai lui Dacian Cioloș au ales calea politicii, așa cum îi îndemna chiar fostul lor șef. Cristian Ghinea, fostul ministru al afacerilor europene, dar și Manuel Costescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, au ajuns deputați în Parlamentul României din partea aceluiași partid, USR.

Alți demnitari din fostul guvern tehnocrat s-au întors la fostele locuri de muncă.

Dragoș Tudorache, fostul ministru de interne, a revenit la Bruxelles, dar spune că va continua să păstreze un interes pentru viața publică din România. „M-am întors la Bruxelles, la postul pe care îl ocupam înainte (până în noiembrie 2015, când a fost cooptat în Guvernul Cioloș, Tudorache a fost șef de unitate Coordonare și Strategie la Direcția Generală pentru Afaceri Interne și Migrație din cadrul Comisiei Europene – n.r.), la familie. Voi continua să păstrez, însă, un interes pentru viața publică din România, pentru că mă interesează ce se întâmplă cu această țară, dar rămâne să văd ce va face și domnul Cioloș și, în funcție de asta, îmi voi stabili opțiunile pentru viitor. Voi rămâne implicat în viața publică din România, dar voi vedea cum”, a declarat Tudorache pentru Sursa Zilei.

Anca Dragu, fost ministru al finanțelor publice, spune că își va relua postul de analist economic la Comisia Europeană, în Bruxelles, cel mai probabil din august. „Fac o pauză până în august, rămân în București, mă ocup de familia mea”, a afirmat Anca Dragu.

Dragoș Pîslaru, fostul ministru al muncii, și-a luat o vacanță după finalizarea mandatului fostului Guvern, pentru a fi aproape de familie, iar opțiunile pentru parcursul viitor se vor cristaliza la sfârșitul lunii februarie. „Este clar că mă voi întoarce în sectorul privat și în zona de implicare civică”, a spus Pîslaru. Concret, opțiunile sale sunt legate de activitățile în care era implicat înainte de 2015 – coordonarea unui accelerator de start-up-uri, managementul de companie din poziție de membru al CA sau consultanță. Din punctul de vedere al implicării civice, Pîslaru spune că va rămâne alături de Dacian Cioloș în proiectul unei asociații „care să susțină dezvoltarea României”. El a participat chiar și la protestele de stradă, de săptămâna trecută, din Capitală, împotriva PSD, a Guvernului și a ordonanței privind grațierea.

Sorin Bușe, fostul ministru al transporturilor, spune că este în concediu și că este într-un proces de reflecție asupra a ceea ce s-a întâmplat. „Sunt în concediu, procesez ce se întâmplă, nu știu ce voi face, nu vreau să decid acum. Am predat ministerul acum două săptămâni. Din experiența mea, trebuie să lași lucrurile să se sedimenteze. Nu țin neapărat să mă întorc în corporații, sunt independent financiar. Opțiuni am foarte multe – în corporații sau în consultanță internațională, în Europa sau America. Sunt într-un stadiu al vieții în care caut să fac ceva care să mă atragă, nu pentru că trebuie”, a declarat Bușe.  

Violeta Alexandru, fost ministru pentru Consultare Publica si Dialog Civic:

„Acum, in ianuarie, prioritatea mea este fetița, trebuie să petrec mai mult timp cu ea. Voi lua o decizie într-o săptămână, până acum am avut mai multe discuții. Variantele ar fi în zona de consultanță non-guvernamentală, sau în mediul privat. Sunt multe variante în mediul privat. Dar, voi rămâne conectată la zona non-guvernamentală prin proiectul de reabilitare a spațiilor industriale din zonele urbane. Trebuie să găsim alternative pentru aceste spații în favoarea comunităților urbane, este o activitate pe care am început-o acum patru ani”. 

Foștii miniștri de externe Lazăr Comanescu, al apărării Mihnea Motoc sau al românilor de pretutindeni, Maria Ligor, s-au întors în Centrala MAE, fiind diplomați de carieră.

Și fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, pare a se fi întors la Bruxelles, la Comisia Europeană.

Raluca Prună, fostul ministru al justiției, nu a putut fi contactată, însă aceasta a dat de înțeles, înainte de încheierea mandatului, că s-ar putea întoarce la Bruxelles. „Mă întorc la Bruxelles, de pe 1 februarie îmi reiau slujba la Bruxelles”, a confirmat Raluca Prună la începutul acestei luni, la predarea mandatului către noul ministru, Florin Iordache.

Raluca Dan
Vlad Bârleanu