7 C
București
duminică, 7 martie 2021 - 19:44

Ce este quinoa şi cum se consumă?

Ce este quinoa şi cum se consumă?

În epoca vitezei şi a fastfood-ului, ni se atrage atenţia din ce în ce mai des să ne hrănim sănătos.

Quinoa este o cereală arhaică, originară din America de Sud, unde creşte la altitudine de patru mii de metri. Aurul incaşilor sau chisaya – mama cerealelor, quinoa era considerată sacră şi era folosită în ritualuri. Boabele mici, rotunde, de culoare alb-gălbui şi roşu-maroniu, sunt foarte sănătoase şi hrănitoare, bogate în proteine şi aminoacizi, fier, calciu, potasiu şi cupru, fiind lipsite de colesterol. Cereala a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, care o numeau hrană pentru indieni. Europenii nu au apreciat cereala şi i-au forţat pe băştinaşi să cultive porumb.

Popularitatea quinoa este recentă în România şi se datorează studiilor care i-au evidenţiat calităţile benefice pentru sănătate. Previne diabetul, astmul la copii, bolile cardiovasculare, migrenele, formarea calculilor biliari şi renali şi îmbunătăţeşte sistemul circulator. Alimentul bogat în carbohidraţi este o sursă eficientă pentru producerea energiei necesară sportivilor.

Seminţele de quinoa sunt acoperite de saponină, strat toxic cu gust amar, ce obligă la curăţare şi clătire sub jet de apă rece. Se prepară la fel ca orezul şi se serveşte, în diverse reţete, atât ca fel principal cât şi ca desert.

C.N.