19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 10:07
No menu items!

Ce drog consumă teroriștii ISIS

spot_img

Membrii reţelei fundamentaliste Stat Islamic (ISIS) folosesc din ce în ce mai mult droguri pe bază de amfetamină pentru a scăpa de starea de teamă sau de senzațiile de durere, sunt de părere experţi citaţi de presa franceză.

Potrivit publicaţiei nouvelobs.com, combatanţii reţelei teroriste Stat Islamic folosesc captagon (fenetillin) – o pilulă de culoare albă care permite alungarea temerii şi ignorarea durerii. Drogul – pe bază de amfetamină – este foarte răspândit în Siria şi Irak, ţări în care organizaţia teroristă sunnită ocupă teritorii vaste.

Potrivit experţilor, în afară de reţeaua Stat Islamic, drogul este folosit şi de membri ai Frontului Al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, şi de gruparea insurgentă Armata Siriană Liberă. „Drogul alungă temerea, oferă curaj, permite efortul fără oboseală”, explică un expert citat de NouvelObs.

Stupefiantul a ajuns în atenţia autorităţilor după atentatele comise în iunie în Tunisia, soldate cu 38 de morţi. Acum, experţii cred că acelaşi drog ar fi putut fi folosit de autorii atacurilor teroriste de la Paris, unde au fost ucise 129 de persoane.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatele comise în cursul nopţii de 13 spre 14 noiembrie la Paris. Cel puţin 129 de persoane au fost ucise în atacurile teroriste, iar aproximativ 400 au fost rănite.

Emanuel Stan