23.2 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 15:03
No menu items!

Ce direcții dă Klaus Iohannis viitorului Guvern

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a dat, miercuri, un mesaj cu direcțiile pe care ar trebui să le urmeze viitorul Guvern, mesaj transmis în cadrul evenimentului „Topul Național al Firmelor 2021 – Economia merge înainte”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României.

Președintele a susținut, în mesajul transmis, că „economia merge înainte și România trebuie să meargă înainte, pe calea dezvoltării sustenabile, prin investiții, prin inovare și digitalizare, prin utilizarea fondurilor europene, dar și printr-o relație onestă între stat și mediul de afaceri”.

Direcțiile pe care trebuie să le urmeze viitorul Guvern sunt:

1. Încetinirea creșterii economice impune soluții de natură structurală pentru economie.

2. Dezechilibrele cu care economia se confruntă indică, fără nicio îndoială, nevoia de schimbare a paradigmelor de dinaintea pandemiei.

3. Măsuri concrete, pragmatice și sustenabile, pentru consolidarea creșterii economice și pentru susținerea nivelului de trai al cetățenilor.

4. Deficitul bugetar și datoria publică să nu atragă constrângeri în plus asupra evoluțiilor economice viitoare.

5. Bugetul pe 2022 trebuie gândit în jurul obiectivului de absorbție a fondurilor europene.

6. Consolidarea capitalului românesc și atragerea de noi investiții, axate pe valoare adăugată ridicată.

De asemenea, șeful statului a mai transmis că „provocările cu privire la consolidarea fiscal-bugetară trebuie gestionate prudent, astfel încât deficitul bugetar și datoria publică să nu atragă constrângeri în plus asupra evoluțiilor economice viitoare.

Tocmai de aceea, bugetul pentru 2022 devine un instrument esențial pentru implementarea, în perioada post-criză, a unei concepții financiare sănătoase pentru România. Aceasta trebuie gândită în jurul obiectivului de absorbție a fondurilor europene și ca programare bugetară multianuală în raport cu ceea ce ne-am propus în materie de finanțare europeană”.

Emanuel Stan