30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:22
No menu items!

Ce demnitari vor avea cele mai mari salarii din țară

spot_img

Indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului și ale şefilor serviciilor de informaţii vor fi majorate începând cu luna august

Efectele inflației: Salariile, raportate la prețurile de consum, au scăzut față de anul trecut cu 0,4%

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanță prin care cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, dar și miniștrii și șefii SIE, SRI și STS.

Premierul interimar Gabriel Oprea, care a anunțat aceste măsuri, a spus că îşi asumă răspunderea pentru această creştere.

Decizia a fost luată după ce ministrul Muncii, Rovana Plumb a declarat că noua Lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, care ar putea fi aplicată de la sfârşitul acestui an, va avea un salariu minim brut de 1.200 lei şi un salariu maxim brut de 18 ori mai mare, de peste 21.000 lei, de cel mai mare nivel de remuneraţie urmând să beneficieze preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii celor două Camere parlamentare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Gabriel Oprea a precizat că majorarea va fi aplicată pentru 48 de funcţii de demnitari, dar nu a indicat nivelul la care vor creşte indemnizaţiile.

Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariul unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Am avut şi foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai mici decât subordonaţii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârşit.

Gabriel Oprea, premier interimar

El a mai arătat că salarizarea din justiţie este peste media altor instituţii publice, și de aceea, majorarea indemnizațiilor angajaților din administrație va „tăia apetitul” pentru corupţie. De asemenea, până la finele acestui an, vor fi majorări de salarii în întregul sector public.