Ce cursuri și lucrări științifice a studiat Gică Popescu în închisoare

Gică Popescu a participat la peste 80 de activități în penitenciar, pentru a-și reduce pedeapsa. Printre acestea, recenziile de carte, cenaclurile literare și cursurile și dezbaterile, au fost cele mai numeroase.

În cererea de preschimbare a termenului de judecată pentru liberare condiționată, de la 19 la 5 octombrie, Gică Popescu susține că vrea să le fie alături copiilor lui minori în vacanța următoare. Comisia din penitenciarul Jilava a fost de acord, în unanimitate, cu finalizarea pedepsei înainte de termen, conform numărului de zile efectuate și a activităților din penitenciar. În plus, evaluarea lui Gică Popescu arată că este o persoană echilibrată, a realizat 4 lucrări științifice, a muncit și a câștigat zile libere, plus că a fost recompensat de 11 ori și nu a fost sancționat niciodată.

Gică Popescu a avut și 7 învoiri, din care patru au fost de câte 5 zile. Prima învoire a fost în noiembrie 2014, iar ultima, în septembrie 2015.

Conform fișei atașate la dosarul de eliberare condiționată, cele mai multe activități ale lui Popescu în închisoare nu au fost cele sportive, ci cele artistice. Pe lângă lucrările științifice realizate, patru la număr, și a cincea în curs, Gică Popescu a participat la recenzii de carte, cenacluri literare și concursuri tematice, unde a fost finalist.

 Modulele pe care le-a urmat fostul fotbalist în spatele gratiilor au fost – Literatură Română, Inițiere IT, Mari imperii, programul “Cuvântul care zidește”, modulul de Educație economică, programul “Lăudați pe Domnul”, dar și alte programe realizate la Jilava sau Rahova de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

Câteva dintre activitățile realizate de Gică Popescu au legătură și cu sportul, educația sportivă, culturismul sau fotbal. El are regim semideschis în penitenciar.

Popescu a fost condamnat în martie 2014, alături de alți 7 grei ai fotbalului, în dosarul Transferurilor, la 3 ani, o lună și zece zile de închisoare. Pedeapsa integrală ar trebui finalizată la termen în aprilie 2017, adică 1137 de zile. Dacă cere liberare condiționată, pedeapsa trebuie executată cel puțin la două treimi, adică 758 de zile, din care Gică Popescu ar fi executat 568 până acum. Cu ajutorul liberelor și creditelor câștigate pe baza zileleor de muncă și a activităților din penitenciar, Gică Popescu speră să mai scadă 190 de zile din pedeapsă.

Marilena Nedelcu

NICIUN COMENTARIU