10.4 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 15:50

Ce crede Victor Ponta despre Grecia

spot_img

Premierul susține că, în opinia sa, în Grecia este o democrație funcțională, iar acest lucru trebuie respectat și chiar admirat

ponta_victor

Premierul Victor Ponta a subliniat luni, într-o postare pe contul său de Facebook, că ”România nu seamănă deloc cu Grecia” și i-a criticat pe cei care fac ”comparații forțate” ”acolo unde logica spune că nu poți compara mere cu pere”.

Ponta a susținut că, în opinia sa, în Grecia este o democrație funcțională, iar acest lucru trebuie respectat și chiar admirat.

În plus, el este de părere că statul elen este parte esențială a Europei, iar soluția este ”doar împreună și doar prin dialog și respect, nu prin decizii unilaterale”.

OPINIA MEA DESPRE GRECIA:
– Sunt o democrație funcțională și asta trebuie respectat și chiar admirat. Îi detest pe “talibanii” sau “măcelarii sociali” care demonizează un popor doar pentru că uneori îndrăznește acel popor să aibă altă părere decât ei.

– Grecia este parte esențială a Europei. Grecii au nevoie de UE, dar și UE are nevoie de greci. Soluția este doar împreună și doar prin dialog și respect, nu prin decizii unilaterale.

– Indiferent de calea aleasă de Grecia vor fi necesari ani lungi de reforme care implică sacrificii și suferințe. Când România a fost în criză, nimănui nu i-a păsat. Aș vrea de data asta să fim toți mai solidari.

– România nu seamănă DELOC cu Grecia – nici în bune, nici în rele. Avem o istorie diferită, mentalitate diferită, condiții naturale, sociale, politice și economice diferite. Trebuie ca cineva să fie foarte ignorant sau foarte manipulator ca să facă niște comparații forțate acolo unde logica spune că nu poți compara mere cu pere.

– Independent de situația de mai sus, România a trecut cu bine de o criză cumplită (2009-2011), se află în al patrulea an consecutiv de creștere economică sustenabilă (locul 1 în Europa pe ultimul trimestru), șomaj sub media europeană, pace socială și stabilitate guvernamentală, o Agenție fiscală în modernizare și eficientă, sistem bancar puternic și bine supravegheat de BNR, potențial economic de creștere și dezvoltare care se pune în valoare prin ultimele măsuri adoptate (în special Codul Fiscal)!

Nici situația din Grecia, nici cea din Ucraina, nici războiul din Siria sau alte evenimente externe nu pot perturba direcția noastră pozitivă. Există însă și un pericol uriaș care poate strica tot, în buna tradiție a Meșterului nostru național Manole: bătălia haotică și irațională a unor români contra altor români, foamea oarbă de “ciolan” a celor care au mai fost la putere și au folosit-o rău sau a celor care au primit deja mult pe degeaba și vor și mai mult neavând habar ce să facă cu acea putere!

O să vedem în curând dacă și de data asta vom strica tot când este bine sau putem să rupem acest blestem național.

Victor Ponta
premier, postare pe Facebook

R.D.