sâmbătă, 5 decembrie 2020 - 3:44

Ce conțin crenvurștii? Majoritatea au carne doar 5-10%

Națiunile Unite: Anul 2021 se transformă într-o catastrofă umanitară

Anul viitor se transformă într-o catastrofă umanitară, iar țările bogate nu trebuie să calce țările sărace într-o „luptă pentru vaccinuri”, afirmă conducerea ONU, într-o...

13 milioane de români, planificați la vaccinarea antiCovid

Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) Valeriu Gheorghiţă a declarat vineri că, în cadrul vaccinării anti-COVID-19, obiectivul este...

Hotărâre CNSU: Piețe deschise și libertate de circulație în noaptea alegerilor

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, vineri, o nouă hotărâre, care vizează, în principal, reluarea activităţii pieţelor agroalimentare organizate în spaţii închise...

Procurorul Călin Nistor se pensionează din DNA

Fostul procuror DNA Călin Nistor cere eliberarea din funcţie, prin pensionare, la CSM iar Secţia pentru Procurori a CSM va lua solicitarea în discuţie...

crenvusti

Îi mănânci cu poftă, însă știi cu adevărat ce consumi?

Crenvurștii sunt preparți din resturi de carne de porc (ce rămâne după ce carnea și slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pielițe de pui sau curcan. Această carne este amestecată cu apă, conservanţi, arome şi coloranţi. Majoritatea conţin foarte puţină carne (5-10%), însă au în compoziție până la 64% carne recuperată mecanic (MDM) (pastă care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă).

„Crenvurștii sunt plini de bacterii care ne pot îmbolnăvii grav. Salmonella, răspunzătoare de toxiinfecții alimentare și campilobacter, o bacterie care favorizează cancerul de stomac, stau la suprafața carcasei de pasăre, pe piele. În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toată masa produsului, care, chiar dacă mai este preparat termic, rămâne infectat până la consumul propriu-zis”, a precizat directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Crenvurștii mai conțin apă, care se adaugă pentru a câștiga la greutate și nivel ridicat de sare, iar consumați în exces pot creşte riscul de hipertensiune arterială, infarct şi boli de inimă. Pentru ca apa să poată fi folosită în cantităţi mari în mezeluri este nevoie de un gelifiant, caragenanul, cunoscut şi sub numele de E407.

“Este un extras din alge marine, care reţine apa şi tu cumperi, astfel, apa la preţul cărnii. Există studii noi care arată că E407 ar putea fi responsabil pentru apariţia cancerului colorectal”, spune Mencinicopschi.

Amidonul leagă compoziţia şi o face mai gustoasă, conferindu-i, de asemenea, mai mult volum.

Toţi crenvurştii conţin E-uri, aşa că ar trebui să ştim exact care sunt aceştia:

Nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă.

Monoglutamatul de sodiu, E621, are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă, însă şi toxică, apreciază specialiştii în nutriţie.

E451, trifosfaţi de potasiu şi sodium, conferă o textură fermă şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. Acesta este folosit şi în detergenţi, pentru dedurizarea apei.

E452, polifosfaţi, sunt emulsificatori şi stabilizatori, care îmbunătăţesc textura hot dog-ului şi împiedică râncezirea, iar E120 (carmin) este un colorant care se găseşte în , rujuri, glazură şi poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane.

E301, ascorbat de sodium, este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

C.A.

Neolife Medical Center oferă un cadou pacienților oncologici. “Care dintre noi?”, un film motivațional, inspirat din realitate

Un centru medical din Capitală oferă o șansă pacienţilor oncologici de a vedea boala dintr-o altă perspectivă, prezentând un film artistic pe cât de...

S-au publicat modificările ordonanței pentru părinții care stau acasă cu copiii în pandemie

Părinții care stau acasă pentru îngrijirea copiilor care nu merg la școală sau grpdiniță din cauza restricțiilor nu mai primesc zile libere plătite, dacă...

Tir de critici împotriva Comisiei Europene pentru secretizarea contractelor pentru vaccinuri. Ce profituri face industria Farma din pandemie

UE pariază viitorul cetățenilor săi și al economiei europene pe vaccinuri. Dar care sunt termenii acestui pariu și cât de mult vor trebui să...

Profilul „cârtiței” de la „Operațiuni Speciale” Brașov

Surse judiciare creionează pentru STIRIPESURSE profilul ofițerului Emanoil Mirică, care se pare că era șeful Biroului de Operațiuni Speciale, din cadrul Direcției de Operațiuni...

Cercetătorii redau vederea pierdută la șoareci, printr-o intervenție genetică de reîntinerire a celulelor

Își amintesc celulele vechi și deteriorate cum era să fii tânăr? O echipă de cercetători de la Harvard afirmă că a reprogramat neuronii în...