19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:00
No menu items!

Ce categorii profesionale vor putea beneficia de indemnizația de 75% de la stat, începând din 15 aprilie

spot_img

Guvernul va adopta, în ședința din 15 aprilie, o ordonanță de urgență care stabilește că avocații beneficiază de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, în cazul întreruperii activității total sau parțial ca urmare a efectelor coronavirusului, pe perioada stării de urgenţă.

De asemenea, alte categorii profesionale care vor beneficia de aceeași indemnizație sunt: prestatorii de servicii, impresarii artistici, personalul tehnic din  instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, persoanele care realizează venituri din mai multe activități și pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecție socială, precum și  persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

Prin același act normativ, se prelungește termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizațiile menționate, astfel încât acestea să poată fi prelucrate, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate și se stabilește la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin ordonanță. Ordonanța mai prelungește, pe perioada stării de urgență, plata indemnizației de șomaj, pentru șomerii cărora, în această perioadă le încetează acest drept.

„Se prelungeşte termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizaţiile prevăzute de art. XV, astfel încât acestea să poată fi prelucrate pe măsură ce se transmit cererile de acordare a indemnizaţiilor, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate şi se stabileşte la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ”, se precizează în nota de fundamentare.