21 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 17:09

Ce cadouri electorale s-au mai dat duminică, în ziua votului

Pâine, înghețată, papuci, bere și alte băuturi alcoolice s-au împărțit unor votanți din țară

plasa electorala

Liderii unor formațiuni politice au făcut declarații publice, duminică, în care au inventariat incidentele reclamate de observatorii lor în teritoriu dar și în Capitală. Astfel, reprezentanții PDL și PMP susțin că s-au făcut plângeri penale pentru că în unlen elocalități, oamenii care veneau la vot erau răsplătiți cu diferute cadouri.

În comuna Cogealac din județul Constanța, votanții ar fi primit pâine ca să voteze cu un anume partid, pentru alegerile europarlamentare. În schimb, la Dimitrie Cantemir, o comună din județul Vaslui, unde se desfășoară alegeri parțiale, pentru funcția de primar, doi bărbați s-ar fi ales cu dosar penal pentru că le-ar fi împărțit cetățenilor băuturi alcoolice ca să voteze cu un anume candidat. Iar în Gorj, în localitatea Baia de Fier, reprezentanții partidelor au reclamat că oamenilor li s-ar fi dat papuci și bere ca să voteze cu un anume partid pentru PE.

BEJ Cluj a primit o plângere în care s-a reclamat că viceprimarul comunei Chinteni, Teodor Miron, a dus mai multe persoane la vot cu microbuzul şcolii, apoi le-a oferit îngheţată.

Dosarele penale deschise sunt pentru “corupere de alegători” – Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

S.M.