28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:11
No menu items!

Ce cadou neobișnuit a primit secretarul general al ONU de ziua lui

spot_img

Ban Ki-moon a primit un tort din frunze de coca de la președintele Boliviei

Ban Ki-moon

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a primit vineri un cadou neobișnuit la împlinirea vârstei de 70 de ani – un tort din frunze de coca oferit de președintele Boliviei, Evo Morales, transmite Reuters.

Șeful ONU se află la Santa Cruz, în Bolivia, pentru o reuniune a țărilor din G77 care va avea loc în weekend, pentru a discuta despre măsurile de reducere a sărăciei.

Coca este folosită pentru a produce cocaină, însă gazda, Evo Morales, un fost cultivator de coca, este un vechi apărător al practicii tradiționale și legale de folosire a frunzelor acestei plante pentru ceai, dulciuri și medicamente. El a mers până într-acolo încât a scos frunze de coca dintr-o pungă mică de plastic în timpul unei reuniuni a ONU împotriva drogurilor la Viena, în 2012, și a început să le mestece. Localnicii din Anzi mestecă în mod tradițional frunze de coca pentru a se energiza sau ca antidot la răul de înălțime.

Secretarul general al ONU a mulțumit, însă nu a gustat public din “tortul de coca” și nici nu a aprobat poziția lui Morales în legătură cu această plantă controversată.

Convenția ONU privind Drogurile a interzis frunzele de coca în 1961, împreună cu cocaina, heroina, opiul și morfina, iar în 2012 Bolivia s-a retras din Convenție pentru a protesta împotriva interzicerii practicii mestecatului de frunze de coca. Ulterior, ONU a oferit Boliviei o dispensă specială ce recunoștea această practică tradițională ca fiind legală în Bolivia, iar această țară a fost reprimită în Convenție.

C.A.