10.2 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 9:59
No menu items!

Ce boli ne atacă organismul în sezonul rece

spot_img

Ploaia și frigul sunt primele semne că toamna își intră în drepturi, încet încet, așa că specialiștii ne sfătuiesc să pregătim și organismul pentru avalanșa de afecțiuni specifice sezonului.

Trecerea de la cald la rece, mai ales temperaturile bruște, ne atacă organismul, iar cei cu o imunitate scăzută, sau care sunt deja bolnavi, sunt și mai vulnerabili.

Printre cei afectați de schimbările bruște de temperatură, cel mai mult au de suferit cei cu boli respiratorii, cardiacii și cei care au boli digestive. Virusurile și bacteriile care apar și din cauza umezelii de afară le pot provoca acestor persoane răceli, alergii sau viroze, mai ușor de contractat ca la persoanele cu o imunitate mai ridicată.

Schimbarea de sezon poate însemna, pentru aceia care suferă de tulburări intestinale, „pragul” către noi probleme medicale, create de afecţiuni deja instalate: ulcer sau probleme de colon.

Printre factorii care provoacă această revenire a simptomelor bolilor, sunt stresul şi schimbările alimentare.

Aciditatea gastrică poate fi perturbată, la schimbarea de sezon, atât de alimentaţia haotică, atât ca orar, cât şi ca valoare nutritivă, de bacteria care provoacă infecţii – helicobacter pylori, dar şi de stres, consumul de alcool, cafea sau tutun, elemente ce afectează aparatul digestiv şi mai ales stomacul”, explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterolog în cadrul Gastromond.

Principala grijă este de a-i asigura organismului toate elementele de care are nevoie pentru a rămâne la “adăpost”.

Medicii de familie sunt cei care vă pot sfătui dacă e bine să luați vitamine sau suplimente în această perioadă, tot ei fiind și cei care vă pot recomanda o serie de analize, pentru a găsi carențele acumulate.

Iar dacă nu avem nevoie să mergem la doctor, e bine totuși să ne luăm cele mai simple măsuri de a ne crește imunitatea, ca să opunem rezistență în fața virușilor de sezon. Alimentația sănătoasă, bazată în fiecare zi pe o cantitate, oricât de mică, de legume sau fructe proaspete, este cel mai bun remediu. Foarte importante sunt și plimbările sau ieșirile în aer liber, oricât de scurte, sau siropurile și tincturile pe bază de plante, care au proprietăți imunostimulatoare – măceșe, echinaceea, cătină, polen, lăptișor de matcă. Există și alte alternative pentru imunizare – vaccinarea sau administrarea de vitamina C în combinație cu zincul.