27.2 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 17:26
No menu items!

Ce beneficii aduce funcția de președinte al României

spot_img

Imunitate în fața legii, casă păzită până la sfârșitul vieții și influența pe care ți-o dau informațiile clasificate sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le are președintele statului

presedinte Presedinte 2

Președintele României are casă asigurată cu pază până la sfârșitul vieții, dar pe timpul mandatului va locui într-una din vilele RAAPPS.  Toți șefii de stat de până acum au locuit la Vila Lac 3. Clădirea are peste o mie de metri pătrați, o grădină mare, ieșire la lacul Herăstrău, teren de tenis și piscină interioară.

De avantajul locuinței asigurate se bucură șefii de stat și după ce își încheie mandatul. Potrivit legii, Guvernul trebuie să le rezerve o casă generoasă, pentru că reședința trebuie să aibă un spațiu în care fostul președinte să-și poată amenaja cabinetul de lucru, cu secretar și consilier. Imobilul respectiv este păzit, iar fostul președinte beneficiază de protecția SPP și după încetarea mandatului. Serviciul îi asigură președintelui atât mașina cu care se va deplasa, cât și un aghiotant care îl va însoți permanent, după ce nu va mai fi în funcție.

Concediile îi vor fi asigurate șefului statului în cele 20 de vile de protocol din toată țara – la munte, la mare, un complex în Delta Dunării și 30 de palate, la Snagov, Olănești și Foișor. Iar dacă șeful statului nu va dori să meargă cu mașinile SPP până la vreuna dintre aceste locații, va putea zbura cu elicopterele SRI, urmând ca de la locul de aterizare să fie preluat de angajații Serviciului de Protecție și Pază.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale funcției supreme în stat este însă influența și accesul la informațiile clasificate. Nu în ultimul rând, șeful statului are imunitate în fața legii, dar și a anchetelor penale, dacă ținem cont de explicațiile oferite chiar de fostul șef al DNA, judecătorul constituțional Daniel Morar.

Președintele României are un salariu net de 6.706 lei pe lună, plus diurne de deplasare de câteva mii de euro. Dacă ne raportăm la alte țări, venitul lunar este unul dintre cele mai mici: șeful statului din Bulgaria are 4.000 de euro, iar cel din Slovacia 7.840 de euro. După ce își va termina mandatul, fostul șef al statului va avea o pensie calculată la 75% din valoarea indemnizației lunare.