25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:54
No menu items!

Ce au votat în unanimitate 90 de procurori ai DNA cu privire la Victor Ponta

spot_img

Adunarea Generală a DNA, prin votul unanim al celor 90 de procurori a cerut CSM apărarea reputației procurorului de caz care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta, după ce premierul a spus că dosarul său este “obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră ”.

Imediat după anunțul DNA cu trimiterea în judecată a dosarului lui Ponta și Dan Șova, premierul a comentat pe rețeaua de socializare că „(…) singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”.

Potrivit DNA, sesizarea privind afirmațiile lui Ponta a fost înregistrată pe ordinea de zi a CSM.

Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de procedură penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar.

comunicat DNA

În solicitarea adresată CSM, semnatarii consideră că „afirmațiile denigratoare” făcute de premier afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza, dar și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv — trimitere în judecată.

Aceste afirmații pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale, cât și probitatea morală și profesională a procurorilor care-și desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenței Direcției Naționale Anticorupție. Reamintim că independența sistemului judiciar este o consecință a integrității profesionale și morale, iar imparțialitatea și integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale.

comunicat DNA

Premierul Victor Ponta a fost deferit justiției în dosarul Rovinari-Turceni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în forma continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”.

M. Nedelcu