12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 15:26
No menu items!

Ce acte trebuie să trimiți până la 31 decembrie, ca să-ți primești pensia

spot_img

Pensionarii care iau pensia din România dar care au domiciliul în străinătate trebuie să trmită, până la sfârșitul anului, un document important, în caz contrar, nu își vor mai primi pensia.

Certificatul de viață se numește documentul solicitat de ministerul Muncii, care atenționează că beneficiarii nerezidenți ai sistemului public de pensii din România au obligația de a-l transmite anual, până la 31 decembrie. Este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în procesul de soluționare a cererilor de pensie internațională. Astfel, casele teritoriale de pensii se confruntă cu situații în care beneficiarii nerezidenți nu transmit acest certificat anual, completat și semnat. Nenotificarea sau netransmiterea certificatului de viață până la 31 decembrie poate duce la suspendarea drepturilor cuvenite începând cu luna februarie a anului următor.

Documentul reprezintă un instrument de verificare administrativă prin care se confirmă existența beneficiarului și dreptul său la pensie. Ministerul Muncii mai precizează că dacă certificatul va fi trannsmis chiar și după 1 ianuarie, drepturile vor fi reluate în plată de la data suspendării. 

E. Stan