21.7 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 11:02

CE a oprit plățile din ITI Delta Dunării, program de peste 1 miliard de euro. Se verifică cum au fost cheltuite fondurile

spot_img

Comisia Europeană a întrerupt plățile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării.

Comisia Europeană susține că autoritățile române investighează modul în care au fost cheltuiți banii europeni.

”Autoritățile române investighează în prezent faptele și efectuează verificări suplimentare cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE în cadrul mecanismului ITI Delta Dunării. Pentru a se asigura că bugetul UE este protejat, în așteptarea ca autoritățile române să finalizeze evaluările, Comisia a emis o scrisoare pentru a întrerupe plățile legate de ITI Delta Dunării. În cazul în care neregulile sau presupusa fraudă vor fi confirmate, autoritățile naționale și Comisia vor impune corecții financiare”, a declarat pentru G4Media un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Deși, mecanismul ITI DD era destinat cu prioritate pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo, potrivit sursei citate.

Instrumentul ITI DD a fost conceput în timpul fostului ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care câțiva ani mai târziu s-a întors în funcția de auditor al Curții de Conturi, unde ar fi trebuit să investigheze modul în care au fost cheltuiți banii europeni. 

Fostul ministru Teodorovici recunoaște că există ”anumite blocaje și chiar abateri de la strategia ITI DD”, iar unele proiecte sunt mult întârziate.