7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 5:04

Ce a găsit ANPC-ul în Gara de Nord – mizerie, risc de accidente, alimente nesigure

spot_img

Comisarii ANPC au controlat condițiile din Gara de Nord și din câteva trenuri şi au dat amenzi de 100.000 de lei

Gara de Nord

Comisarii au controlat atât condiţiile de transport pe căile ferate, cât şi serviciile de alimentaţie oferite consumatorilor, din vagoanele restaurant dar și din magazinele de pe peroane.

Niciuna din cele şase garnituri de tren, de diferite ranguri, cu plecare din Gara de Nord, cu diferite destinaţii nu a corespuns condițiilor normale.

Principalele abateri constatate pe peroane au fost: lipsa surselor de apă potabilă, lipsa unor grupuri sanitare, lipsa scaunelor în zona de aşteptare, scaune rupte, deteriorate, murdare sau imposibil de utilizat, coşuri de gunoi nedebarasate, resturi alimentare aruncate, marginile deteriorate ale peroanelor existând riscul accidentării, lipsa hidranţilor sau dezafectarea acestora şi lipsa panourilor antifonare pentru zonele adiacente B-dul Dinicu Golescu şi Calea Griviţei).

comunicat ANPC

În trenuri, comisarii ANPC au găsit vagoanele murdare, cu geamuri crăpate, iar treptele de acces nu respectau înălţimea maximă de 20 cm, unele având cauciucul antiderapant desprins, existând pericolul accidentărilor. Nici interiorul nu are condiții normale – scaunele și podeaua nu erau igienizate, pereții și geamurile erau pline cu urme de praf, grăsimi, funingine, iar banchetele acoperite cu pluş, greu de curăţat, deteriorate şi murdare. Grupurile sanitare  nu pot fi folosite – sunt urât mirositoare, lipsesc cu desăvârşire substanţele dezinfectante, săpunul, iar instalaţia de apă nu funcționa peste tot. Vagoanele au geamuri blocate, sistemul de ventilație nu este curățat, praful de afară fiind introdus în compartimente, iar aerul condiționat merge doar la clasa I.

Comisarii ANPC au mai verificat şi 10 comercianţi de produse alimentare, absolut toi primind amendă. Unele produse alimentare aveau data limită de consum depăşită, preparate culinare la fel, iar unele băuturile răcoritoare nu erau sigure pentru consum. Patru magazine au fost închise, printre care și o farmacie, care vindea creme expirate.