21.4 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 2:02
No menu items!

Ce șpăgi dădea Regiotrans la CFR pentru contracte: biciclete, anvelope, sejururi și carduri de combustibil

spot_img

Reprezentanții Companiei Naționale CFR au primit, de la patronii Regiotrans sejururi la pensiuni, plicuri cu bani, laptopuri, telefoane mobile, dar și anvelope de mașină, o bicicletă și carduri pentru alimentare combustibil

DNA_sigla 1_SZ

Procurorii spun că Regiotrans s-a îmbogățit din subvențiile acordate de compania de stat, care sunt în cuantum de peste 80% din veniturile firmei, adică aproximativ 183 de milioane de lei doar în anul 2011.

Șeful CFR Călători Brașov, Costache Nicolau a luat bani, conform procurorilor, de la mai mulți reprezentanți ai unor firme care câștigau contracte cu compania.

NICOLAU COSTACHE a primit în plic o sumă de bani (în cadrul unei întâlniri conspirate, care a avut loc la staţia OMV situată pe DN1 – Zona Dârste) de la numitul ŞERBAN TRAIAN (administrator / asociat al S.C. CONSTRUCT INVEST S.R.L. Alba Iulia, societate care are ca obiect de activitate lucrări de întreţinere infrastructură feroviară), angajându-se să-i faciliteze acestuia atât prelungirea contractelor de lucrări încheiate în anul 2010, cât şi atribuirea în 2011 a unor contracte similare de la RCF Braşov. La o zi după primirea plicului cu bani, NICOLAU COSTACHE a iniţiat demersuri pentru achiziţionarea unui autoturism AUDI.

referat procurori

Estrella Ștefănescu, șeful Serviciului Transporturi din CFR n-a luat bani de la reprezentanții firmei Regiotrans, ci a beneficiat de cadouri mai mărunte – o bicicletă în preajma sărbătorilor de iarnă, anvelope de vară în luna octombrie, laptop, telefon mobil, card de alimentare combustibil sau revizia tehnică la Audi-ul personal. Plus două vacanțe în pensiunile deținute de administratorii de la Regiotrans în Poiana Brașov și Gura Humorului, împreună cu copiii. De altfel, copiii directoarei Estrella Ștefănescu au fost chiar angajați și plătiți, pe perioada vacanței, de firma Regiotrans.

Ganea Iorgu şi Comana Costel i-au angajat formal, pe perioada vacanţei de vară, pe cei doi copii ai acesteia în calitate de controlori bilete pe ruta Bucureşti-Constanţa, trasă efectuată de REGIOTRANS SRL; deşi copiii au fost retraşi după două zile de activitate, REGIOTRANS SRL a efectuat la data de 14.08.2011 plata pentru întreaga perioadă de vacanţă. Ştefănescu Estrella a primit de la Comana Costel o sumă de bani pentru a participa în data de 22.05.2010 la o nuntă în familie.

referat procurori

Estrella Ștefănescu avea o funcție foarte importantă în cadrul CFR. Practic, ea era șefa Serviciului care urmărește și gestionează fiecare tren din România, indiferent că e de stat, al unei companii private, de marfă sau de călători.

Un alt director din Ministerul Transporturilor vizat de această anchetă este Claudiu Dumitrescu, șeful Direcției Feroviare din cadrul DGTI din minister. El este acuzat, ca și ceilalți colegi, de luare de mită și trafic de influență.

În data de 02.01.2013, a primit suma de 20.000 euro de la Ganea Iorgu (sumă provenind din încasare dividende de către Ganea Iorgu şi Comana Costel de la firmele deţinute), în pensiunea Denisa din Poiana Braşov, în schimbul căreia a promis sprijin celor doi oameni de afaceri atât în legătură cu exercitarea propriilor atribuţii de serviciu din cadrul Direcţiei feroviare – DGTI cât şi cu promisiunea intervenţiei pe lângă alţi funcţionari atât din subordinea sa cât şi funcţionari ierarhic superiori (Buzaşu Septimiu – secretar de stat MTI şi Roşeanu Ştefan Adrian – director general al SNTFC – CFR Călători), pentru promovarea intereselor financiare ale firmelor deţinute de oamenii de afaceri cu predilecţie a REGIOTRANS SRL, operator naţional de călători.

referat procurori

Pe lângă intervenții pentru ca oamenii de afaceri să beneficieze de subvenții și să li se plătească la timp contractele cu statul, Claudiu Dumitrescu le trimitea, pe e-mail, susțin anchetatorii de la DNA, variantele de contract aflate în dezbatere la MTI, pentru a-i avantaja.

Marilena Nedelcu

Ștefan Etveș