16 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 8:22
No menu items!

Ce ştim despre fructele exotice?

spot_img

Ce ştim despre fructele exotice?

Se vând la colţ de stradă şi în marketuri, sunt accesibile la preţ, au gust nemaipomenit şi multe proprietăţi binefăcătoare.

Mango se alege copt, fără să fie moale, cu coaja roşie, galbenă sau portocalie, fără bătături sau pete. Trebuie să emane parfumul deosebit şi proaspăt dacă este gata de consum. Fructul se serveşte proaspăt şi rece, în salată de fructe sau milk-shake.

Ananasul copt este galben şi are aromă răcoritoare, foarte puternică. Cu cât este mai greu, cu atât fructul este mai suculent. Se foloseşte proaspăt în salata de fructe sau se prepară în compot.

Avocado nu trebuie să aibă pete maronii sau decolorate. Fructul potrivit consumului este verde închis spre negru şi uşor moale. Se mănâncă pulpa pisată în salată, cu diverse ingrediente.

Nuca de cocos se scutură uşor, pentru a-i auzi laptele în interior. Culoarea trebuie să fie cafenie, nu gri sau pătată, iar „ochii” să nu aibă proeminenţe. Laptele se foloseşte la cocktailuri, iar pulpa se răzuieşte la prăjituri.

Maracuja este un fruct suculent, deci trebuie să fie greu şi cu coaja zbârcită. De evitat fructele lovite, julite sau pătate. Se consumă pulpa în salată sau sucul în cocktail.

Lycheele trebuie să fie de culoare roz-roşie şi moale. După ce se decojeşte şi se elimină sămânţa, fructele se feliază pentru salata de fructe sau se presară pe îngheţată.

Papaya are coaja verde spre galben şi moale. Nu se recomandă a fi prea moale şi cu miros dulceag. Pulpa se consumă în sos barbeque sau felii în salata de fructe.

C.N.