6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:19
No menu items!

CCR îl lipeşte pe Traian Băsescu de scaunul de la Cotroceni

spot_img

Traian Băsescu, la CotroceniCurtea Constituţională a hotărât ieri ca prevederile noii legi a referendumului – prag de prezenţă de 30 % şi prag de validare de 25% din numărul total al alegătorilor- să se aplice abia de la anul viitor. Planurile politicienilor au fost astfel date complet peste cap. Proiectul de revizuire a Constituţiei este gata şi urma ca în toamnă să fie supus referendumului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a recunoscut că va fi foarte greu să motivezi 50 % dintre alegători să meargă la vot.

În condiţiile în care nu avem listele de alegători actualizate după recensământul din 2010, ar trebui ca peste 9 milioane de alegători să se prezinte la urne pentru validarea referendumului privind modificarea Constituţiei. Va fi foarte greu pentru orice echipă politică, dar dacă se ia această decizie, armata PSD merge pe această variantă

Valeriu Zgonea
președintele Camerei Deputaților

Liderul PDL, Vasile Blaga, şi-a dezvăluit si el intenţiile, recunoscând că, în cazul în care USL va lua decizia organizării referendumului, nu va mai îndemna populaţia la boicot ci va mobiliza propriul electorat să voteze împotriva proiectului USL.

Nici Traian Băsescu nu stă mai bine cu referendumul său privind parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari, asta pentru că, la fel ca în cazul Constituţiei, demersul său are toate şansele să nu fie validat de prezenţa oamenilor la vot. În schimb, Traian Băsescu poate răsufla uşurat!. Decizia Curţii Constituţionale l-a lipit de scaunul de la Cotroceni până la finalul mandatului său. Mai mulţi lideri politici, în special cei ai PC, dar si voci din PNL, insistau pe faptul că Traian Băsescu trebuie din nou suspendat. Numai că suspendarea şefului statului se confirmă tot prin referendum. Ceea ce înseamnă aceaşi prezenţă de validare de 50+1%. Indiferent de scăderea lui Băsescu în sondaje,este aproape imposibil ca peste 9 milioane de oameni să iasă la vot. Prin urmare, decizia CCR nu a avut neapărat la bază blocarea modificării Constituţiei ci tocmai punerea la adăpost a lui Traian Băsescu de orice încercare a opozanţilor săi politici de a-i scurta mandatul.

Nicoleta Vera