10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 1:17

CCR a admis sesizarea lui Tăriceanu. Procurorii nu au competență să cerceteze oportunitatea adoptării unui act normativ

spot_img

Magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu privind conflictul între puterile statului, luni, în ziua în care DNA a trimis Parchetului General dosarul privind adoptarea OUG 13 referitoare la modificarea Codurilor penale.

Astfel, judecătorii CCR au admis că a existat un conflict de competență în acest caz.

”Parchetul – DNA a început descinderi la Ministerul Justiției, audieri, în legătură cu felul în care a fost adoptat un act normativ.  (..) Practic, DNA-ul s-a apucat să verifice în ce măsură au fost îndeplinite condițiile de aprobare a unei OUG, dacă s-a motivat sau nu urgența, ori dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced autorității DNA”, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul ședinței Curții.

Curtea Constituțională a României a discutat, luni, sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind conflictul între puteri.

Tăriceanu a semnalat judecătorilor, pe 8 februarie, un conflict juridic de natură constituţională, generat de ancheta procurorilor DNA în legătură modul în care a fost elaborată Ordonanţa 13.

Între timp, mai mulţi miniştri din guvernul Grindeanu au fost audiaţi la sediul DNA, în calitate de martori.

Preşedintele Senatului consideră că, procedând la anchetarea oportunităţii, circumstanţelor şi împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, reprezentanţii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competenţele Guvernului, prin Ministerul de Justiţie, fapt care a condus la apariţia unui conflict juridic de natură constituţională, în sensul deciziilor CCR.

R.D.