9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 3:09

CCR a decis: Persoanele condamnate nu pot merge la închisoare înainte ca judecătorii să prezinte motivele

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, miercuri, că deciziile judecătorești din domeniul penal trebuie să fie pronunțate odată cu motivarea. În prezent, motivarea hotărârilor vine şi la câteva luni de la pronunţare, deşi termenul legal este de 30 de zile.

Astfel, nimeni nu va mai suferi consecinţele unei condamnări penale fără să cunoască motivele şi fără să beneficieze de dreptul de a apela la căile extraordinare de atac.

“Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, se arată în decizia CCR.

Prin urmare, CCR a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.