13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 21:49
No menu items!

CCR a decis: Fără prag la abuzul în serviciu. Fără interceptări în dosarele penale

spot_img

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că infracțiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată și fără pragul valoric, iar folosirea ca probă a interceptărilor serviciilor secrete în dosarele penale, este neconstituțională. Astfel, modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, se întorc în Parlament pentru a putea fi schimbate și supuse din nou dezbaterii.

Curtea Constituțională a dezbătut sesizările privind modificările votate în Parlament la Codul penal și Codul de procedură penală. Judecătorii au decis că „legiuitorul nu a reglementat un control efectiv al elementelor ce țin de legalitatea înregistrărilor”. CCR a decis, totodată, că eliminarea pragului la abuzul în serviciu este constituțională.

„Curtea a constatat că legiuitorul nu a reglementat un control efectiv al elementelor ce țin de legalitatea înregistrărilor – mijloc de probă în procesul penal – rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului, desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991, cu consecinţe în planul respectării accesului liber la justiţie şi dreptului la un proces echitabil.

Totodată, Curtea a constat că este necesar ca legiuitorul să reglementeze, în Codul de procedură penală, o formă de control a posteriori în cazul înregistrărilor ce rezultă din activităţile specifice culegerii de informaţii, care sunt comunicate organelor de urmărire penală și care dobândesc calitatea de mijloace de probă în dosarul penal în care nu s-a dispus trimiterea în judecată, pentru ca persoana vizată de aceste activități, care nu a dobândit în acea cauză calitatea de parte, precum și inculpatul față de care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală sau clasarea să poată contesta legalitatea acestor înregistrări, precum și elementele ce țin de legalitatea mijlocului de probă.

De asemenea, Curtea a constatat că legiuitorul are obligația de a reglementa și procedura aplicabilă conservării și/sau distrugerii acestor înregistrări”, se arată în comunicatul de presă al CCR.

Marilena Nedelcu