12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:49

CCR a admis sesizarea Guvernului: Legea de înfiinţare a “DNA-ului pădurilor”, neconstituţională

spot_img

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Guvernul a înaintat în iulie o sesizare de neconstituționalitate privind legea de înființare Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DNA al pădurilor – n.r.), promovată de USR și adoptată de Parlament la mijlocul lunii iunie.

Proiectul a fost depus înaintea declarării stării de urgență, el fiind semnat de 42 de senatori și deputați de la USR, PNL, PSD, PMP și ProRomânia.

„Organele de cercetare penală nu au cercetat nici o infracțiune de mediu în ultimii cinci ani. Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specială din domeniu”, se arăta în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Direcția ar fi trebuit să funcționeze ca o structură distinctă în cadrul Parchetului General. Proiectul a primit aviz negativ şi din partea CSM.