3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 8:17

CCIR vrea să atragă investitori din Kuweit în transporturi, energie, construcții și telecom

spot_img

România încearcă să găsească piețe de desfacere în Asia, în contextul stagnării și concurenței din Europa

 daraban

Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) s-a întâlnit luni cu oficiali ai Camerei de Comerţ şi Industrie Kuweit, în contextul politicii de reorientare a României către piețele extracomunitare.

Daraban a fost primit de Trezorierul Onorific al organizației, Abdula S. Al Humaidi, întâlnirea fiind parte din turneul diplomatic al delegației conduse de premierul Victor Ponta în patru state din Golful Persic – Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite.

Statele din Golful Persic dispun de lichidități importante ca urmare a statutului de mari exportatori de petrol.

”Discuţiile s-au axat pe importanţa orientării României către pieţele extracomunitare, îndeosebi pe cele din regiunea Golfului Persic. Subiectul are o importanţă aparte având în vedere resursele financiare ale partenerilor kuweitieni şi intenţiile acestora de a colabora în iniţiative economice de amploare cu parteneri europeni”, potrivit unui comunicat al CCIR.

Înprivința relației bilaterale, Daraban a afirmat că investitorii kuweitieni pot găsi în România oportunități bune de a investi în sectoarele de transport maritim şi fluvial, industria de petrol şi gaze, proiecte de energie regenerabilă, construcţii şi telecomunicaţii. Camera de Comerţ şi Industrie Kuweit și-a manifestat interesul pentru proiectele investiţionale de anvergură din România, urmând a prospecta piața, în parteneriat cu CCIR, potrivit comunicatului citat.

În prezent, în România îşi desfăşoară activitatea 170 de firme cu capital kuweitian, cu o valoare totală a capitalului social de 392 milioane $.

Principalele categorii exportate de România în Kuweit sunt produse din oţel necesare conductelor pentru transportul de hidrocarburi (62%), tutun (12,2%), vehicule şi mijloace de transport (12%), lemn şi produse din lemn (10%).

V.B.