4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 19:34
No menu items!

CCIR: România îşi doreşte parteneriate şi proiecte comune cu Iranul

spot_img

România îşi doreşte parteneriate şi proiecte comune, care să susţină dezvoltarea competitivităţii, a afirmat marți Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la forumul economic româno-iranian care a avut loc la Teheran.

Agenda discuţiilor bilaterale a inclus teme legate de relansarea relaţiilor politico-diplomatice, cooperarea economică şi cea sectorială în domeniile de interes comun, potrivit unui comunicat al CCIR.

”Sunt prezenţi aici reprezentanţi ai 49 de companii româneşti care vor să descopere potenţialul investiţional iranian şi care şi-au exprimat interesul pentru crearea de noi parteneriate şi pentru intrarea pe pieţe externe. Consider că acest Forum este un prim pas către întărirea relaţiilor economice şi a cooperării dintre ţările noastre”, a afirmat Daraban.

În cadrul Forumului Economic România- Iran a avut loc o sesiune de întâlniri B2B, cu scopul de a facilita crearea contactelor de afaceri şi a parteneriatelor între cele două comunităţi de afaceri.

Delegaţia CCIR face parte din delegaţia Guvernului României, condusă de Ministrul de Externe Lazăr Comănescu, din care fac parte înalţi oficiali din ministerele cu competenţe ecnonomice – Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Schimburile comerciale dintre cele două state, la nivelul lunii octombrie 2015, se ridică la valoarea de 166,6 milioane euro. Exportul României este în valoare de 157,88 milioane euro, iar importul 8,72 milioane euro.

Conform informaţiilor oferite de ONRC, la data de 31 decembrie 2015, Iranul nu se regăseşte în clasamentul top 50 pe ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social.

La 25 februarie 2016, în România se regăsesc 164 de companii active cu cifra de afaceri mai mare de 1.000 RON cu capital majoritar iranian ce au un total capital social subscris iranian de 2 milioane euro.

Iran deţine rezerve semnificative de hidrocarburi (locul al doilea la nivel mondial la rezerva de gaze naturale şi locul al patrulea la rezervele de petrol), acestea constituind principala resursă de venituri a statului. Cea mai importantă ramură constructoare de maşini iraniană este reprezentată de industria automobilelor şi, totodată, industria iraniană este bine reprezentată în zona mineritului.

V.B.