3 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 14:44
No menu items!

CCIR: Lipsa de consultare cu mediul de afaceri pentru noul program economic generează neîncredere

spot_img

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a criticat vineri noul program de guvernare prezentat de PSD, din perspectiva lipsei de consultări cu mediul de afaceri.

Mesajul CCIR:

  • Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) își exprimă preocuparea cu privire la măsurile fiscale anunțate recent în noul Program de Guvernare 2017-2020.
  • Modificările legislative propuse în domeniul fiscal reprezintă o reorientare majoră, fapt care creează îngrijorări cu privire la capacitatea comunității de afaceri de a se adapta noii paradigme fiscale. Remarcăm absența unei consultări reale a companiilor din România și, în egală măsură, lipsa unui studiu de impact corespunzător.
  • Considerăm că sistemul actual, bazat pe cota unică de impozitare a profitului, și-a dovedit utilitatea atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri, fiind o soluție fiscală pro-business, care susține consolidarea culturii antreprenoriale și dezvoltarea afacerilor, promovată inclusiv prin Programul de Guvernare 2017-2020.
  • Modificarea netransparentă a fiscalității va conduce la un sistem instabil și impredictibil, ceea ce va afecta puternic atractivitatea României ca destinație investițională.
  • În contextul în care investițiile au scăzut îngrijorător, CCIR consideră esențială asigurarea unui cadru normativ stabil, care să stimuleze atragerea de investitori în economia națională.
  • Investițiile pot contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea rezultatelor în domenii precum digitalizarea, inovarea sau cel al energiei, sectoare fundamentale pentru competitivitatea României pe plan global.
  • Susținem necesitatea adoptării actelor normative prin respectarea legislației comunitare, aplicabilă conform obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al UE.
  • Absența consultării tuturor actorilor implicați este unanim recunoscută ca fiind contra-productivă și generatoare de neîncredere între mediul public și cel privat. Alături de celelalte structuri ale mediului asociativ, CCIR își manifestă disponibilitatea totală de consultare cu noul Guvern, în vederea realizării unei analize de impact cuprinzătoare cu privire la schimbarea legislației fiscale.