CBRE: În 2013, investițiile în imobiliare se vor relansa. Care sunt efectele asupra României

CBRE: În 2013, investițiile în imobiliare se vor relansa. Care sunt efectele asupra României

 CBRE: În 2013, investițiile în imobiliare se vor relansa. Care sunt efectele asupra României

Investitorii imobiliari din Europa au un apetit mai mare pentru risc în 2013, iar numărul de achiziții îl va depăși pe cel al vânzărilor, potrivit unui raport publicat miercuri la Londra de compania de consultanță CBRE.

Majoritatea celor intervievați (58%) au afirmat că achizițiile pe care le vor face vor fi mai mari decât în anul precedent. În raportul din 2012, acest indicator era de 45%. O treime din investitori au declarat că sumele investite vor crește cu peste 20%.

Un alt element care arată cererea în creștere pe piața europeană este proporția de 71% a investitorilor care declară că valoarea achizițiilor o va depăși pe cea a vânzărilor. În raportul de anul trecut, acest parametru era de 61%.

”Concluziile studiului din acest an reflectă un ton mai pozitiv al investitorilor. Răspunsurile arată clar că investitorii caută să angajeze mai mult capital în sectorul imobiliar din Europa și că există potențial pentru creșterea volumului de tranzacții în acest an”, a afirmat Peter Damesick, responsabil al CBRE pentru cercetare pe piațele EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

La sondaj au răspuns 362 de investitori, reprezentanți ai fondurilor de investiții, fondurilor de pensii, companiilor de asigurări sau dezvoltatorilor imobiliari.

România și-a bazat mare parte din creșterea economică din perioada 1999-2008 pe boom-ul imobiliar, iar criza economică a adus falimentul multor proiecte și blocarea pieței.

INS a anunțat miercuri că sectorul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu 1,5% în 2012 față de 2011, contribuind pozitiv la creșterea anuală a PIB cu 0,3%.

 Vlad Bârleanu

NICIUN COMENTARIU