13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 13:56

Cazuri de botulism la Arad. Serul pentru tratament, adus din Republica Moldova

spot_img

Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, iar, pentru că în România nu există ser antibotulinic, medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au reuşit să găsească tratament în Republica Moldova.

Un bărbat s-a prezentat sâmbătă în stare gravă la spital, fiind diagnosticat cu botulism. Ulterior, şi soţia acestuia a primit acelaşi diagnostic.

Pentru că în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al spitalului Arad a luat, de urgenţă, legătura cu Direcţia judeţeană de sănătate publică şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a putea salva vieţile celor doi.

Potrivit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cu ajutorul DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi al Ministerului Sănătăţii, medicii au reuşit să găsească ser antibotulinic în Republica Moldova. Astfel, celor doi soți le-a fost administrat serul antibotulinic, rămânând sub supraveghere medical.

În 2019, au mai fost înregistat două cazuri la Iași, unde un bărbat și soția sa au fost internați după ce au mâncat o conservă de pește preparată în casă. Bărbatul a intrat în comă și apoi a murit. Soția sa, care dezvoltase o formă mai ușoară, a supraviețuit.

                                                                                                                   Adina Silav